Klabbe med smörstekt fläsk

Klabbe med smörstekt fläsk
Foto: TV4

Du behöver

Klabbe

  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk kornmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Till kokning

  • 4 l vatten
  • 2 msk smör eller olja

Messmörssås

  • 25 g smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 150 g messmör
  • 400 g fläsk
  • 3 dl lingonsylt

Gör så här

  1. Blanda mjölk, vatten och salt. Arbeta sedan in kornmjölet och vetemjölet till en deg som går att kavlas. Degen kavlar du sedan ut på ett mjölat bakbord till 2-3 mm tjocklek.
  2. Använd sedan ett glas att tycka ur plättarna med.
  3. Skär fläsket i små tärningar. Stek sedan fläsket och krydda med peppar.
  4. Smält smöret och vispa ner mjölet, grädden och mjölken tillsammans med fläsket. Späd sedan med resten av mjölken lite i sänder och låt såsen sjuda försiktigt under omrörning, vispa i messmör och smaka av med salt.
  5. Koka upp 4 lite vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och olja. Lägg i 5-10 klabbar försiktigt i det kokande vattnet och låt de koka i cirka 5 minuter tills de flyter upp.
  6. Klart att servera med farmors lingonsylt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept