Stekt rådjursfilé med rostade rotfrukter

Stekt rådjursfilé med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Du behöver

  • 800 g rådjursytterfilé
  • 2 st morötter
  • 3 st palsternackor
  • 3 st gulbetor
  • 6 st potatisar
  • 2 kvistar timjan
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • Flingsalt
  • Peppar

Sås

  • 200 g egenplockad svamp
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vittvin
  • 1 st schalottenlök
  • 4 droppar soja
  • Salt
  • Peppar

Rårörda lingon

  • 200 g lingon
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, skala rotfrukterna och skär dom i olika former blanda med oljan och saltet och rosmarinen. Baka i ugnen i ca 50 minuter.
  2. Torka filéerna väl och salta och peppra. Skär ut 3 cm tjocka skivor och stek runt om. Lägg köttet på en plåt och stick in en termometer, kör köttet på 140 grader i ugnen, köttet är klart vid 55 grader i innertemperatur.
  3. Hacka schalottenlöken fint och grovhacka svampen. Sätt en kastrull på spisen, lägg i smöret i kastrullen häll i lök och svampen. Låt fräsa ett tag så smakerna kommer fram, häll på det vita vinet, när det börjar koka så häll på grädden och sänk temperaturen lite, låt såsen stå och puttra tills den fått ökad konsistens. Smaksätt med salt, peppar samt lite socker och soja.
  4. Blanda sockret med lingonen och låt stå ute i rumstemperatur. Garnera med egenplockad harsyra.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept