Hjortfilé med potatismuffins och svampsås

40 min
4
Hjortfilé med potatismuffins
Foto: TV4
40 min
4

Du behöver

Potatismuffins

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 st ägg
  • 2 st finstrimlade salladslökar
  • Salt och peppar
  • Västerbottenost
  • Riven parmesan att toppa med

Rostade tomater

  • 300 g kvisttomater
  • Olivolja
  • 1 tsk socker
  • Flingsalt
  • Svartpeppar

Hjortfilé

  • 500 g hjortfilé

Skogssvampsås

  • Salt och peppar
  • Creme fraiche
  • Senap
  • 2 msk kalvfond
  • Blandad skogssvamp
  • Vatten
  • Gelé

Gör så här

  1. Potatismuffins
    Koka potatisen mjuk. Krossa den sedan och blanda den med mjölk och smör. Rör ner ägg, salladslökar ost, salt och peppar.
  2. Fördela moset i smorda muffinsformar. Strö över parmesan. Sätt in dem i ugnen 225 gr. i ca15 minuter.
  3. Rostade tomater
    Lägg tomaterna på bakplåtspapper. Blanda olja, socker, salt, peppar och häll över tomaterna. 200 grader i ca.10 minuter.
  4. Hjortfilé
    Salta och peppra. Bryn den i smör. Lägg in i ugnen till innertemperaturer når 55-57 grader. Låt sedan filén vila.
  5. Skogssvampsås
    Tillsätt vatten i stekpannan som du tidigare har brynt filén i för att fånga upp smakerna som redan finns i pannan.
  6. Stek svamparna i lite smör. Tillsätt tomatpurré, senap, gelé, kalvfond, crème fraiche. Låt koka ihop tills du finner det klart.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept