Hjortfilé med potatismuffins och svampsås

Hjortfilé med potatismuffins
Foto: TV4

Hjortfilé med potatismuffins och svampsås

Av: Elise - Öland

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

40 min

Hjortfilé med potatismuffins och svampsås från Halv åtta hos mig på Öland.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Graham Beck the game reserve 12922, 75 kr.

Ingredienser

portioner

Potatismuffins

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 ägg
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • salt
  • peppar
  • Västerbottensost
  • riven parmesan, att toppa med

Rostade tomater

  • 300 g kvisttomat
  • olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • flingsalt
  • svartpeppar

Hjortfilé

  • 500 g hjortfilé

Skogssvampsås

  • salt
  • peppar
  • crème fraîche
  • senap
  • 2 msk kalvfond
  • blandad skogssvamp
  • vatten
  • gelé

Gör så här

Potatismuffins

  1. Koka potatisen mjuk. Krossa den sedan och blanda den med mjölk och smör. Rör ner ägg, salladslökar ost, salt och peppar.
  2. Fördela moset i smorda muffinsformar. Strö över parmesan. Sätt in dem i ugnen 225 gr. i ca15 minuter.

Rostade tomater

  1. Lägg tomaterna på bakplåtspapper. Blanda olja, socker, salt, peppar och häll över tomaterna. 200 grader i ca.10 minuter.

Hjortfilé

  1. Salta och peppra. Bryn den i smör. Lägg in i ugnen till innertemperaturer når 55-57 grader. Låt sedan filén vila.

Skogssvampsås

  1. Tillsätt vatten i stekpannan som du tidigare har brynt filén i för att fånga upp smakerna som redan finns i pannan.
  2. Stek svamparna i lite smör. Tillsätt tomatpurré, senap, gelé, kalvfond, crème fraiche. Låt koka ihop tills du finner det klart.