Torskrygg med karljohanssvampsrisotto, ostronskivling och picklade höstgrönsaker

torskrygg med karljohansvamprisotto
Foto: tv4

Torskrygg med karljohanssvampsrisotto, ostronskivling och picklade höstgrönsaker

Av: Elisabeth - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

40 min + pickling

Smörstekt torsk med en krämig svamprisotto. Serveras med picklade grönsaker och ostronskivling.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklade grönsaker

  • 250 g blomkål
  • 4 späda rödlökar
  • 0,5 fänkål, i skivor
  • ättika
  • strösocker
  • vatten

Tillbehör

  • 2 sparris
  • 1 dl ärtskidor

Risotto

  • 3 dl avorioris
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1-2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 5-8 dl kycklingfond
  • karljohansvamp, torkad eller färsk
  • 1-2 dl parmesanost, riven
  • svartpeppar, nymalen
  • ev tryffel, skivad

Övrigt

  • 4 bitar torskrygg, med skinn
  • smör, till stekning
  • ostronskivling

Gör så här

Grönsaker

  1. Skär rödlöken i halvor/kvartsbitar, dela blomkålen i mindre buketter, skär fänkålen i strimlor/mindre bitar.
  2. Blanda en 1-2-3-lag med en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Lägg grönsakerna i vattnet och låt stå en längre stund (allt från ett par timmar till ett par dygn) för att anta en sötsyrlig smak.
  3. Snabbhalstra i het panna tillsammans med ärtskidor och sparris före servering.

Risotto

  1. Om torkad svamp används: lägg svampen i blöt en eller ett par timmar före tillagning. Använd ev. spillvatten från svampen till att smaksätta buljongen.
  2. Hacka löken fint och bryn den lätt i smör på medelhög värme.
  3. Tillsätt riset och vitlöken och bryn under ett par minuters omrörning. Häll i vinet och låt vinet koka in i riset. Tillsätt buljong, lite i taget, under regelbunden omrörning. Tillsätt mer när det börjar bli torrt i kastrullen.
  4. Stek under tiden den färska eller blötlagda svampen. Stek på hög värme tillsammans med smör.
  5. Risotton är färdigkokt då riskornen är mjuka men samtidigt har en mycket lätt aning tuggmotstånd. Detta uppnås efter ca 15 minuter. Tillsätt parmesan, stekt svamp och nymalen svartpeppar efter smak. Ev. kan rätten toppas med skivad tryffel.

Fisk och svamp

  1. Stek fisken i het panna med rikligt med smör med skinnsidan nedåt. Skeda över smör från stekpannan över fisken under stektiden. Salta och peppra. Stek i separat panna ostronskivling.

Servering

  1. Lägg upp risotton direkt på tallriken eller i en separat miniskål på tallriken. Lägg upp fisken och skeda över skirat smör. Servera tillsammans med snabbhalstrade grönsaker samt ostronskivling.