Dominikansk köttgryta med ris och friterad banan med kanel

Dominikansk köttgryta med ris och friterad banan med kanel
Foto: TV4

Dominikansk köttgryta med ris och friterad banan med kanel

Av: Elisa - Gran Canaria

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1,5 h

Färskt nötkött i kryddiga gryta med koriander, oregano, vitlök, lök, paprika, citron och vinäger. Serveras med friterade bananer med kanel och kokt ris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Köttgryta

  • 1 kg nötkött
  • 1 liten grön paprika
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 kvistar koriander
  • 1 citron
  • 3 msk vinäger
  • 1 tsk oregano
  • 6 gröna oliver
  • 2-3 msk farinsocker
  • ca 4-6 msk matolja
  • ca 5-6 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 buljongtärningar
  • 1 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk salt (efter smak)

ris

  • 2-3 msk matolja
  • 1 msk salt
  • 1 l långkornigt ris

bananer

  • 3-5 bananer, beroende på storlek
  • 1 krm malen kanel
  • 0,5 dl matolja

Gör så här

  1. Marinad
  2. Krossa vitlök, 1/3 paprika och koriander i en mortel. Skär köttet i ca 1-1,5 cm bitar. Tvätta det skurna köttet med vatten. Häll köttet i en skål och blanda i vinäger, pressad citron, salt, peppar, oregano, oliver och allt ifrån morteln. Rör om. Låt gärna stå ett tag om möjligt.
  3. Köttet
  4. Skär resten av paprikan och löken i långa tunna strimlor. Täck botten på en kastrull med olja. Lägg i farinsocker och när sockret är smält och börjar bli bränt häll köttet lite i taget. Var försiktig så att du inte bränner dig. Rör om köttet så alla sidor får färg.
  5. Häll i resten av marinaden och häll i mycket vatten, ca 5 dl. Lägg i buljongtärningarna, löken och paprikan och låt köttet koka på hög värme tills köttet blir mört. Koka bort nästan allt vatten och sänk värmen. Häll i tomatpurén, stek sky och kött under några minuter. Rör om hela tiden så inget fastnar eller bränns.
  6. Häll sedan i lite vatten så att såsen blir lite lösare. Låt det koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Lägg på locket så att inte skyn dunstar bort.
  7. Riset
  8. Häll oljan i kastrullen. Häll sedan på saltet. När saltet börjar bubbla häll i riset. Rör om hela tiden i ca 1 minut. Häll sedan i vattnet. När vattnet börjar koka sänk plattan till låg värme. Lägg för med ett lock och låt det sedan koka på den svagaste eller näst svagaste värmen tills riset är torrt och mjukt.
  9. Bananer
  10. Skiva bananerna i 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem på lite hushållspapper. Strö över kanelen.
  11. Hetta upp oljan i en liten stekpanna. När oljan är riktigt varm lägg försiktigt i bananerna och fritera dem tills de har fått en fin gyllene färg. Lägg bananerna på ett hushållspapper för att ta bort överflödig olja.