Fina fisken med smak av Kalix och Västerbotten

Fina fisken med smak av Kalix och Västerbotten
Foto: TV4
50
4

Du behöver

  • Lax
  • Crème fraiche (smaksatt med schalottenlök och senap)
  • Västerbottenost
  • Kalixlöjrom

Sallad

  • 300 g blandade bönor
  • 0,5 st rödlök
  • 150 g blandsallad
  • 100 g fetaost
  • 250 g körsbärstomater

Potatisrulle

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 2 msk olja
  • 0,5-1 st liten purjolök
  • 300-500 g morötter
  • 0,5 st rödlök
  • 250 g crème fraiche
  • 100 g västerbottenost

Potatisflarn

  • 250 g smördeg
  • 200 g riven västerbottenost
  • 0,5 st rödlök
  • 250 g crème fraiche (valfri sort)
  • 200 g avsvalnad kokt potatis

Gör så här

  1. Lax och sallad
    Tag en nypa salt och strö ut över en stor ugnsplåt, lägg laxen med skinnsidan nedåt ovanpå saltet. Låt den vara inne i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Blanda under tiden ihop crème fraiche och den rivna osten.
  2. Skölj bönorna och häll dem i en fin serveringsskål, hacka rödlöken i fina bitar. Skölj salladen och skär fetaosten i bitar. Tillsätt sköljda körsbärstomater i valfritt format.
  3. Tag ut laxen ur ugnen och bred över all röra och sätt den tillbaka in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
  4. Potatisrulle
    Skala potatisen, riv den grovt och pressa ur vätskan. Bred ut potatisen på bakplåtspapper så det blir som ett tunt täcke.
  5. Ställ i ugnen på 150 grader i ca 35 minuter. Medan den gräddas i ugn tillagas fyllningen.
  6. Fyllning
    Skölj och finhacka purjolök. Skala morötter och riv dem grovt.
  7. Finhacka rödlök och woka detta i ca 5 minuter i het panna med olja.
  8. Låt svalna något, tillsätt crème fraiche samt västerbottenost. Tag ut potatistäcket och låt svalna något.
  9. Bred på röran över hela potatistäcket och rulla sedan försiktigt ihop den. Skär potatisrullen i lagom stora bitar.
  10. Potatisflarn
    Bred ut smördegen, vik upp kanterna och nagga botten.
  11. Skölj och finhacka löken. Blanda den rivna osten, löken och crème fraiche.
  12. Skär små tärningar av potatisen och vänd försiktigt ner potatisen i blandningen.
  13. Bred ut ett jämt lager på smördegen. Grädda ca 20 minuter i 175 grader.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept