Gormeh sabzi

Gormeh sabzi
Foto: tv4

Gormeh sabzi

Av: Ehsan - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Persisk lammgryta som serveras med saffransris och en örtblandning.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryckestips
Det välbalanserade vinet Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel 2011 har en fyllig smak av sylt, mogen frukt och kryddiga fat som passar utmärkt till det smakrika lammet med kryddor av koriander och persilja.
Art.nr: 26001 Ursprung: USA, Kalifornien

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammkött med ben, i grytbitar
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1-2 krm gurkmeja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1-2 torkade lime (finns att köpa i vissa butiker)
  • 2 dl gräslök
  • 2 dl persilja
  • 2 dl koriander
  • 2 dl kidneybönor

Saffransris

  • 5 dl basmatiris
  • 1-2 g saffran
  • salt
  • 1 msk smör

Persisk sallad

  • 1 dl basilika
  • 1 dl timjan
  • 1 dl koriander
  • 1 dl mynta
  • 1 dl persilja
  • 1 dl gräslök
  • 1 dl dragon
  • 1 knippe rädisa

Gör så här

Lammgryta

  1. Stek köttet på medelvärme i oljan och tillsätt hackad lök. Tillsätt gurkmejan, salt och svartpeppar.
  2. När löken blivit glansig, tillsätt vatten så att köttet täcks och lägg i en torkad delad lime. Koka ca 10 min.
  3. Fräs finhackad gräslök, persilja och koriander i lite olivolja. Blanda i det tillsammans med köttet innan det kokat färdigt, och låt det sjuda i ca 20-25min.
  4. Tillsätt sedan kidneybönor, och låt det sjuda i 5 min till. Servera med saffransris.

Saffranris

  1. Skölj riset noggrant flera gånger.#
  2. Häll i kastrull, tillsätt vatten och salt. Riset ska vara ca 2,5 cm under vattenytan. Låt det koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 25 min.#
  3. Smält smör och tillsätt saffran. Ta ca 2 msk av det färdiga riset och rör ner i det smälta saffransmöret. Använd sedan det färgade saffransriset för att dekorera resten av riset.

Persisk sallad

  1. Konceptet är att blanda ALLA örtkryddor du hittar i en skål. Plockat, inte hackat.
  2. Om du inte hittar ALLA, gör det inget. Man tager vad man haver. #