Långkok på nyskjuten Hällbergskonung med skotskt inslag

2 h
4
Långkok på nyskjuten Hällbergskonung med skotskt inslag
Foto: TV4

Älggryta med rökig whiskey och lingon serveras med knaprig rösti och lingonsylt.

Vintips
Conde de Valdemar, 12601, Spanien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 april 2015
Visa mer
2 h
4

Du behöver

Hällbergskonung (Hälleberga namnet på jaktlaget)

  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • salt efter tycke och smak
  • 1 kg älgkött
  • 3 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 5-6 morötter
  • 1 tärning köttbuljong
  • 0,5 l vatten
  • 2 cl rökig whiskey
  • sojakulör, så att du får en fin färg på grytan
  • 1 msk maizena
  • 1,5-2 dl grädde
  • 1-2 msk lingonsylt

Rösti

  • 10 stora potatisar
  • 2 ägg
  • några msk smör, till stekning
  • salt och vitpeppar, efter smak och tycke

Tillbehör

  • 4 msk lingonsylt
  • 4 saltgurkor

Gör så här

  1. Hällbergskonung
    Skär lagom stora grytbitar av köttet. Lägg i plastpåse. Mortla kryddorna och häll i plastpåsen. Skaka om.
  2. Bryn köttet i stekpanna och flytta sedan över till gryta.
  3. Skala och klyfta lök. Skala och skär morötter i 2 cm bitar. Bryn lök och morötter i resten smöret och häll över köttet.
  4. Tillsätt buljongen efter hand. Tillsätt whiskey. Småputtra tills köttet är lättuggat ca 2-3 timmar beroende på vad det är för kött. Ju ”sämre” kött desto längre tid.
  5. När det är färdigt, tillsätt lite sojakulör för färgens skull och red av försiktigt med maizena. Smaka av med lite salt, lite lingonsylt och en skvätt grädde.
  6. Rösti
    Skala potatisen och strimla i matberedare, typ pommes strips, eller riv på den grova sidan av rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt ur potatisen.
  7. Lägg i en bunke, tillsätt ägg och krydda med salt och vitpeppar.
  8. Forma antingen till enportions”biffar” 1-1,5 cm tjocka eller som en stor typ fläskpannkaka.
  9. Stek potatiskakan på stekjärn. Börja med lite högre temp för att få lite färg och lite knaper. Vänd kakan när den hänger ihop och stek tills den blir färdig. Om man inte ska äta den direkt så låt den svalna och förvara i kylen. Värm den i ugn eller på stekjärn innan den ska ätas. Skär i lagom stora tårtbitar vid servering.
  10. Serveras med lingonsylt och saltgurka
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept