Het höstsoppa på nyskördad broccoli

Het höstsoppa på nyskördad broccoli
Foto: TV4

Het höstsoppa på nyskördad broccoli

Av: Eddie - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2 h

Broccolisoppa med knaprig bacon serveras med hembakat fullkornsbröd.

Öltips
Primátor, 1615, tjeckisk mörk

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Broccolisoppa

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 potatisar
  • 2 msk smör (eller olja)
  • 500 g broccoli
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2,5 dl standardmjölk (eller matlagningsgrädde)
  • salt
  • peppar
  • 1 förp bacon

Fullkornsbulle

  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk hel kummin
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5-1 dl olja
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3,5 dl rågsikt + 0,5 dl till utbakning

Gör så här

Broccolisoppa

  1. Skala och hacka lök och potatis. Fräs i gryta på medelvärme tills potatisen börjar mjukna.
  2. Tillsätt hackad broccoli, även stjälken, och buljongen. Småkoka tills allt är mjukt.
  3. Mixa med mixerstav, tillsätt mjölk/grädde och koka upp.
  4. Smaka av med salt och peppar. Toppa, vid servering, med förvälld broccolibukett alternativt knaperstekt bacon.

Fullkornsbulle

  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Mortla kryddorna och tillsätt tillsammans med salt och olja. Tillsätt mjöl
  3. Arbeta ihop degen och låt jäsa i 1 timme.
  4. Efter jäsning, forma till ca 20 bullar eller 2 små limpor.
  5. Låt jäsa igen till dubbel storlek, ca 30 min
  6. Efter ytterligare jäsning baka i ugn på motsvarande 175 grader varmluft, tills
  7. brödet/bullarna nått 97 grader.