Het höstsoppa på nyskördad broccoli

2 h
4
Het höstsoppa på nyskördad broccoli
Foto: TV4

Broccolisoppa med knaprig bacon serveras med hembakat fullkornsbröd.

Öltips
Primátor, 1615, tjeckisk mörk

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 april 2015
Visa mer
2 h
4

Du behöver

Broccolisoppa

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 potatisar
  • 2 msk smör eller olja
  • 500 g färsk broccoli
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2,5 dl standardmjölk el matlagningsgrädde
  • salt och peppar efter smak
  • 1 pkt bacon

Fullkornsbulle

  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk hel kummin
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5-1 dl olja
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3,5 dl rågsikt + 0,5 dl till utbakning

Gör så här

  1. Broccolisoppa
    Skala och hacka lök och potatis. Fräs i gryta på medelvärme tills potatisen börjar mjukna.
  2. Tillsätt hackad broccoli, även stjälken, och buljongen. Småkoka tills allt är mjukt.
  3. Mixa med mixerstav, tillsätt mjölk/grädde och koka upp.
  4. Smaka av med salt och peppar. Toppa, vid servering, med förvälld broccolibukett alternativt knaperstekt bacon.
  5. Fullkornsbulle
    Lös upp jästen i vattnet.
  6. Mortla kryddorna och tillsätt tillsammans med salt och olja. Tillsätt mjöl
  7. Arbeta ihop degen och låt jäsa i 1 timme.
  8. Efter jäsning, forma till ca 20 bullar eller 2 små limpor.
  9. Låt jäsa igen till dubbel storlek, ca 30 min
  10. Efter ytterligare jäsning baka i ugn på motsvarande 175 grader varmluft, tills brödet/bullarna nått 97 grader.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept