Paneer Makhani

POPULÄRT
Paneer Makhani
Foto: tv4

Paneer Makhani

Av: Divya - Stockholm hälsa

Från: Halv åtta hos mig

45 ingredienser

1,5 h + 3 h (bröd)

En festlig och aromatisk gryta med hemgjord indisk ost. Serveras med naan, ett traditionellt och festligt indiskt bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckestips
Boulard Cidre de Normandie Brut (cider) Artikelnummer 1848 Frankrike
Den lite lätt oxiderade (mogna) smaken av äpplen i riktig cider går så väldigt fint ihop med de komplexa smaker som finns i denna indiska komposition.

Ingredienser

portioner

Ost

  • 3 l standardmjölk (ekologisk)
  • 0,5-0,75 dl ättika

Sås

  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 gul lök, hackad
  • 1 tsk nigellafrön
  • 1 kanelstång
  • 1 lagerblad
  • 3 hela gröna kardemummor
  • 1,5 msk vitlök, riven
  • 1,5 msk ingefära, riven
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 2 tsk malen koriander
  • 800 g krossade tomater
  • 2 dl cashewnötter
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1 tsk torkad bockhornsklöver
  • 2-3 dl vatten
  • 1 dl färsk koriander

Naan

  • 2 dl vatten, varmt
  • 1 tsk torkad jäst
  • 0,5 tsk strösocker
  • 250 g vetemjöl [4 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk yoghurt
  • nigellafrön
  • 1 msk smör, smält

Kusum's Black Daal

  • 2 dl hela uradlinser, blötlagda i 12-14 timmar (kan hittas i indisk affär, heter urad daal på engelska)
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1,5 msk vitlök, riven
  • 1,5 msk ingefära, riven
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1,5 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk garam masala
  • 400 g krossade tomater
  • 3-6 dl vatten
  • 0,5 dl ev grädde
  • 1 dl färsk koriander, hackad

Gör så här

Paneerost

  1. Värm upp mjölken i en stor gryta. När det börjar koka, tillsätt 0,5 dl ättika och rör med en sked tills osten stelnar – det kan behövas mer ättika för att bryta ner mjölken till ost.
  2. Lägg allt i ett durkslag med silduk och låt stå cirka 20 minuter tills det mesta av vattnet har runnit ut.
  3. Linda in osten i en silduk och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå och låt stå i en timme tills osten blir fast. Paneerosten kan serveras i små bitar eller stekt till gyllenbrun.

Makhanisås

  1. I en stor gryta tillsätt olja och gul lök, nigellafrön, kanelstång, lagerblad och kardemumma. Rör ibland och låt löken bli gyllenbrun.
  2. Därefter tillsätt riven vitlök och ingefära, chilipulver, gurkmeja, spiskumminpulver, korianderpulver och stek i en minut. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda på medellåg värme i 20 minuter eller tills vattnet från tomaterna har avdunstat.
  3. Blanda under tiden i en matberedare cashewnötterna med 1 dl vatten tills det blir en pasta. 4. Tillsätt pastan och socker i tomatblandningen och koka med 1 dl vatten i 10 minuter.
  4. Stäng sedan av spisen och ta ur lagerblad, kardemumma, kanelstång och tillsätta salt. Blanda såsen med en stavmixer tills den blir slät.
  5. Slutligen tillsätt paneerost och garnera med färsk koriander och bockhornsklöver.

Naan

  1. Jäs jästen i varmt vatten och socker tills det aktiveras i en stor skål.
  2. Tillsätt vetemjöl, salt, bakpulver, rapsolja och yoghurt och knåda i ungefär 10 minuter tills degen blir elastisk. Täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 timmar tills degen har dubblat i storleken.
  3. Dela degen i 6 runda bitar. Täck över i 20-30 minuter.
  4. Värm en stekpanna på hög temperatur, gärna på en gasspis. Ta en bit och kavla ut. Pensla med lite vatten och strö på nigellafrön. Lägg bröden en i taget i en stekpanna och grädda dem 2–3 minuter på varje sida. Slutligen pensla med smält smör. Lägg dem i en handduk för att hålla värmen tills servering.

Kusum's Black Daal

  1. Tillsätt olja, smör och gul lök i en stor gryta tills löken blivit gyllenbrun.
  2. Därefter rör i riven vitlök, ingefära, chilipulver, gurkmeja, spiskumminpulver, korianderpulver och garam masala och stek i en minut.
  3. Tillsätt krossade tomater och 6 dl vatten och låt sjuda på medellåg värme i 40-60 minuter eller tills linserna är kokta.
  4. Tillsätt grädde, salt och peppar och koka i 10 minuter. Garnera med färsk koriander.