Färskostgratinerad laxfilé med ugnsrostade rotsaker

ca 60 min
4
Färskostgratinerad laxfilé med ugnsrostade rotsaker
Foto: tv4

Ostgratinerad laxfilé med ugnsrostade rotsaker. Serveras med en fräsch örtdressing.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet
Dryck

6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile
Ett vin med kryddig smak med karaktär av rostade fat, jordgubbar, körbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint till fisk. Den något sötare frukten i vinet blir en fin match till de något söta rotfrukterna.

5 november 2013
Visa mer
ca 60 min
4

Du behöver

Laxfilé

  • 1 msk smör
  • 4 portioner laxfilé
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2-3 persiljekvistar (hackade efter eget önskemål)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g färskost
  • 40 g ost, riven
  • 2 dl grädde

Ugnsrostade rotsaker

  • 4 rödbetor
  • 6 morötter
  • 4 potatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Örtdressing

  • 2,5 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 kvistar persilja, finhackad

Tillbehör

  • 8 sparrisbroccoli

Gör så här

  1. Laxen
    Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxfiléerna i en smord form. Täck dem med färskost som du blandat med pressad vitlök och finhackad persilja.
  2. Salta och peppra,  riv över lite ost och häll grädde runtom filéerna i formen. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
  3. Ugnsrostade rotsaker
    Skala morötter och rödbetor. Hacka dem sedan med potatisen i strimlor. Lägg i en smord form. Ringla lite olivolja och strö över salt och peppar. In i ugnen i ca 30 min på 225 grader.
  4. Örtdressing
    Blanda finhackad persilja i crème fraichen och tillsätt salt och peppar.
  5. Tillbehör
    Koka upp sparrisbroccolin i 3-4 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept