Late night caves

Late night caves
Foto: TV4

Late night caves

Av: Desirée Hörnberg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

50 min

Krämfylld pajgrotta av rabarber och jordgubbar med en crème fraiche och kardemummakräm. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Perfekt som avrundning av en sötare varmrätt. Då efterrätten är söt men samtidigt syrlig bryter den av den föregående rätten och känns fräsch! Passar bra som efterätt framför allt på våren när folk blir extra sugna på vårprimörer som jordgubbar och rabarber. Kardemumma krämen gör att efterätten får en härlig syrlig avrundning vilket är kanon när man ätit en ganska fyllig och smakrik varmrätt.

Till efterätten kommer jag servera: Ett halvtort vit dessertvin som inte är för sött samt hasselnötskaffe med sojamjölk. Om det är eventuella nykterister kommer jag servera det alkohol fria mousserande alternativet Billabong.

Ingredienser

portioner

Pajskalet

  • 125 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllningen

  • 200 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Kardemummakräm

  • 4 dl crème fraîche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk gammaldags vaniljsocker
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

  1. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ägg ca (2 min).
  2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör ner smör och äggsmeten (ca 3 min).
  3. Tryck ut smeten i portionsformar, ställ kalt i ca 20 min, (tid ca 25 min).
  4. Sätt på ugnen 225 grader, tärna rabarber (ca 2 min) tärna jordgubbarna (ca 2 min).
  5. Täckbottnarna med frukten (ca 1 min).
  6. Blanda gräddfil, socker, vaniljsocker och ägg och fördela röran i formarna över frukten (ca 2 min).
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på i ca 15 min, låt svalna lätt. (ca 15-16 min).
  8. Blanda creme fraiche, strösocker, kardemumma och vaniljsocker till en kräm, vispa den tjock. (ca 2 min) ställ kallt till serveringen.
  9. Servera med lite jordgubbar som garnityr och florsocker. (ca 4 jordgubbar, 1 tsk florsocker).