Grillad hängmörad biff med tillbehör

Grillad hängmörad biff med tillbehör
Foto: Tv4

Grillad hängmörad biff med tillbehör

Av: Claes af Geijerstam

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Grillad hängmörad biff med karamelliserad paprika, tomatsalsa, smörkokta majskorn och småpotatis.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 fina hängmörade biffar (à 200 g/st)
  • 300 g frysta söta majskorn
  • 250 g smör
  • 200 g tomat, skalade
  • 1 msk sambal oelek
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • strösocker
  • 6 olika paprikor (röd, gul, grön)
  • 3 msk brunt farinsocker
  • 1 dl olivolja
  • cayennepeppar
  • ca 1 kg små dellikatesspotatis
  • 1 förp provencalsk örtblandning
  • 1 kruka persilja
  • romansallad

Gör så här

Karamelliserad "hot" paprika

  1. Strimla 6 olikfärgade paprikor i en stor bunke. Strö över rikligt med brun farin och kajennpeppar. Gräv runt med händerna och arbeta in socker och pepparblandningen. Strila över olivolja gräv runt så att allt fuktar. Lägg över blandningen i en ugnsfast form, in i ugnen 35-40 min på medelvärme (200 grader). Vänd blandningen då och då. Paprikan skall torka ut helt och falla ihop i smala strängar som karamelliseras av farinet - en del kanter kan få bli brända.

Tomatsalsa

  1. Häll i en burk hela (alt krossade) tomater i en kastrull. Tillsätt 1 msk sambal olek och ett par nypor strösocker. Hacka i en halv kruka persilja, nederdelen med stjälkarna. Låt koka upp på svag värme och låt småputtra lite.

Majs

  1. Häll en påse fryst majs i en kastrull. Tillsätt ett par msk smör och ett par nypor flingsalt. Låt blandningen fräsa på svag värme i 30-40 minuter tills majsen är helt vätskefri och något svedd i kanterna av smöret. Tillsätt mer smör vartefter och rör om då och då för att undvika vidbränning. Smaka av med flingsalt.

Potatis

  1. Koka liten delikatesspotatis med skal tills nästan färdiga. Ställ undan och låt svalna något. Värm en grillpanna med smör strax innan servering och grilla potatisarna färdiga, ca 5 min. De kan bli lite sotiga och randade. Strö över örtblandningen under grillningen.

Kött

  1. Rumstempera köttet minst ett par timmar. Strö över lite mortelstött grov svartpeppar över biffarna. Grilla i kolgrill eller grillpanna på båda sidor, enligt önskemål från gästerna (lägg på biff som skall vara medium-rare när du vänder de som skall vara medium). Lägg varje biff på eftervärmning i foliepaket.