”Toscana i ett pajskal”

”Toscana i ett pajskal”
Foto: TV4

”Toscana i ett pajskal”

Av: Claes - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

3 h

Päron- och mandelpaj med vispad grädde.

Dryck: Limoncello di Capri, nr 781
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner paj

pajdeg

  • 220 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 110 g smör
  • 60 g strösocker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 200 g smör
  • 200 g strösocker
  • 200 g sötmandel
  • 2 ägg
  • 3 päron

Till servering

  • 1-2 dl vispgrädde
  • 2 limefrukter, finrivet skal

Gör så här

  1. Före pajskalet: Ställ fram 200 g smör till fyllningen så att det hinner bli rumsvarmt.

Pajskal

  1. Sikta mjölet i en skål. Skär smöret i små kuber och arbeta in i mjölet tills det liknar brödsmulor. Rör i salt och socker. Vispa ägget lätt i en annan skål. Tillsätt ägget till mjölblandningen och blanda. Efter ett tag, använd händerna för att blanda ihop degen.
  2. Klä degen med plastfilm och låt den stå i kylskåpet minst en timme.
  3. Under tiden, skålla mandlarna genom att lägga dem i en kastrull med vatten som nästan får koka upp. Häll på kallt vatten. Skala mandlarna, lägg dem att torka på hushållspapper och mal dem sedan i matberedare.
  4. Ta fram degen, kavla den mellan två bakplåtspapper tills den är 4 mm tjock och klä en pajform med degen. Skär av överbliven deg och vecka kanterna. Ställ skalet i kylskåpet i minst 30 min. Picka botten av skalet med en gaffel. Grädda i ugnen vid 180 grader i 10 min tills skalet har satt sig och är gyllenbrunt.
  5. Medan skalet svalnar, gör fyllningen:
  6. Vispa rumsvarmt smör och socker. Rör i mandel och ägg och häll fyllningen i skalet. Skala och dela päronen mitt itu på längden, ta ur kärnhusen och tryck ner halvorna med utsidan uppåt i fyllningen. Grädda i ugnen vid 150 grader i 1 timme.
  7. Skär pajen i lagom stora bitar. Servera med lättvispad grädde som toppas med finrivet limeskal.