Västkustfångst på vintergrill

Claes - Stockholm2
Foto: TV4

Västkustfångst på vintergrill

Av: Claes - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1 h

Grillad örtklädd hälleflundra med potatistopp och havskräftsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

5472 Saint Romain Louis Max

Ingredienser

portioner

Hälleflundra med tillbehör

  • 2-3 skivor hälleflundra
  • 1-2 krukor timjan
  • 1-2 krukor basilika
  • olivolja
  • salt

Havskräftsås

  • 800 g kräftskal, från kokta kräftor
  • ca 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 dl torrt vitt vin
  • grädde
  • 3-4 msk tomatpuré
  • cognac
  • cayennepeppar

Havskräftstjärtar

  • 8 havskräftstjärtar, råa
  • 1 kruka färsk koriander
  • vitlök
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Smörfräst grönsaksmix

  • 2-3 morötter, strimlade
  • 1 förp sockerärtor
  • 1 purjolök, strimlad

Potatistopp

  • 6 mjöliga potatisar
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Havskräftsås

  1. Lägg skalen av de kokta havskräftorna i ugnen på grillfunktion tills de börjar få bra färg.
  2. Bryn skalen med en rejäl klick smör tillsammans med ett par morötter, en gul lök och en liten bit rotselleri i en kastrull.
  3. Slå på 1 dl torrt vitt vin samt grädde tills blandningen täcks. Låt koka under svag värme i 40 minuter och låt sedan stå och dra, gärna under natten.
  4. Sila av kräftfonden och reducera ("koka ned") till ca 3 dl återstår. Smaka sedan av med en skvätt grädde, salt, tomatpuré och försiktigt med cayennepeppar och ev konjak.

Hälleflundra

  1. Salta lätt och på med lite olivolja, vänd sen i den hackade kryddbandningen av basilika och timjan.
  2. Grilla snabbt över hetaste möjliga värme till 45-49 grader. Lått sedan vila i folie 5 min.