Västkustfångst på vintergrill

1 h
4
Claes - Stockholm2
Foto: TV4

Grillad örtklädd hälleflundra med potatistopp och havskräftsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

5472 Saint Romain Louis Max

3 oktober 2013
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Hälleflundra med tillbehör

  • 2-3 skivor hälleflundra
  • 1-2 krukor timjan
  • 1-2 krukor basilika
  • olivolja
  • salt

Havskräftsås

  • 800 g kräftskal från kokta kräftor
  • ca 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 dl torrt vitt vin
  • grädde
  • 3-4 msk tomatpuré
  • konjak
  • cayennepeppar

Havskräftstjärtar

  • 8 råa havskräftstjärtar
  • 1 kruka färsk koriander
  • vitlök
  • olivolja
  • salt och peppar

Smörfräst grönsaksmix

  • 2-3 morötter, strimlade
  • 1 pkt sockerärtor
  • 1 stor purjolök, strimlad

Potatistopp

  • 6 medelstora potatisar, mjölig sort
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl röd mjölk
  • 2 äggula
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Havskräftsås
    Lägg skalen av de kokta havskräftorna i ugnen på grillfunktion tills de börjar få bra färg.
  2. Bryn skalen med en rejäl klick smör tillsammans med ett par morötter, en gul lök och en liten bit rotselleri i en kastrull.
  3. Slå på 1 dl torrt vitt vin samt grädde tills blandningen täcks. Låt koka under svag värme i 40 minuter och låt sedan stå och dra, gärna under natten.
  4. Sila av kräftfonden och reducera ("koka ned") till ca 3 dl återstår. Smaka sedan av med en skvätt grädde, salt, tomatpuré och försiktigt med cayennepeppar och ev konjak.
  5. Hälleflundra
    Salta lätt och på med lite olivolja, vänd sen i den hackade kryddbandningen av basilika och timjan.
  6. Grilla snabbt över hetaste möjliga värme till 45-49 grader. Lått sedan vila i folie 5 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept