Italienska köttbullar med pasta

Italienska köttbullar
Foto: TV4

Italienska köttbullar med hemgjord pasta. Receptet är beräknat till fyra personer.

20 augusti 2012
Visa mer
4

Du behöver

Hemgjord pasta

  • 450 g durumvete
  • 200 g vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Köttbullar

  • 500 g kalv- eller nötkött
  • 1,25 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl matlagnings- eller vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1,5 msk färsk timjan
  • 1,5 msk färsk persilja
  • 2 msk parmesanost (som blir över från förrätten)
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 250 g äkta italiensk mozzarella

Sås

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 paket krossade tomater, naturell eller med örtsmak
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 st köttbuljongtärning
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salvia
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Pasta
    Blanda mjölsorterna direkt på en rengjord bänk och gör en grop i mitten.
  2. Knäck äggen i gropen och tillsätt olja, salt och peppar.
  3. Rör inifrån och ut med mer och mer mjöl.
  4. Arbeta med fingertopparna och knåda degen i cirka 10 min, till en fast och stum deg (inte klibbig).
  5. Låt degen stå kallt i minst 1 timme. Arbeta ut pastan enligt önskemål och koka i mycket vatten med mycket salt i max 5 minuter. Ingen olivolja i kokvattnet, däremot på pastan efteråt.
  6. Köttbullar
    Blanda ströbröd med vatten, grädde och ägg, låt stå i 5 minuter.
  7. Tillsätt köttet, vitlök, kryddor och finstrimlad parmesanost. Smaka av köttet och forma till stora köttbullar, ca 8 stycken.
  8. Lägg smöret och oljan i en stekpanna och stek köttbullarna på hög värme på båda sidor så ytorna får färg, sänk sedan värmen så att de inte blir för bruna.
  9. Låt puttra i 10 minuter och gör under tiden såsen.
  10. Hacka en gul lök och blanda med en pressad vitlöksklyfta.
  11. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.
  12. Tillsätt krossade tomater, olja och kryddorna. Smula ner köttbuljongen och blanda väl.
  13. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg över köttbullarna med såsen i en ugnssäker form och lägg 5 mm tunna skivor av mozzarellan på varje köttbulle.
  14. Grädda i mitten av ugnen tills mozzarellan börjar smälta, cirka 5 minuter.
  15. Ta ut formen och lägg en kvist basilika på varje köttbulle. Serveras omgående med den färska pastan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Christina - Borås

Visa alla recept från Christina - Borås