Simrishamntorsk med nypotatiskompott och ramslöksblankett

40 minuter
4
Torskrygg
Foto: tv4

Ugnsbakad torskrygg med en krämig potatiskompott. Serveras tillsammans med en blankett smaksatt med ramslöksolja.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2799 Winkl Sauvignon blanc
Cantina Terlan Winkl Sauvignon Blanc – Ett aromatiskt, friskt och druvtypiskt vin med aromer av lime, nässlor, örter och passionsfrukt. Vinet har en bra struktur och en viss oljighet som kommer att passa väl med tyngden i rätten och de gröna, örtiga tonerna kommer att passa utmärkt mot de gröna inslagen av bönor och sparris maten.

19 november 2013
Visa mer
40 minuter
4

Du behöver

Torskrygg

  • 800 g torskrygg, färsk
  • salt och vitpeppar
  • sparris (garnering)
  • sockerärtor (garnering)

Färskpotatiskompott

  • 500 g färskpotatis
  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 citron, skalet
  • 2 små schalottenlökar
  • salt och peppar

Blankett

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl varm grönsaksbuljong
  • 200 g smör
  • citronsaft

Ramslöksolja

  • 1 knippe ramslök
  • 2 dl solrosolja

Gör så här

  1. Torskrygg
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg torsk i smörad form, salta och peppra.
  3. Tillaga torsken i ugnen i ca 15 minuter, eller till torsken har en kärntemperatur på 50 grader. Får gärna vila 3-4 minuter innan servering.
  4. Färskpotatiskompott
    Koka potatis i lättsaltat vatten tills den är mjuk med en viss kärna.
  5. Stöt potatisen grovt. Tillsätt smör, grädde, crème fraiche, lök och citron. Smaka av med salt och peppar och servera den direkt.
  6. Blankett
    Bryn smör i en kastrull tills den är gyllenbrun och doftar nötigt.
  7. Mixa ägg, creme fraiche, äggula och slå i den varma buljongen och det brynta smöret. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och ramslöksolja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept