Vilt svin på rymmen

2 h
4
Vilt svin på rymmen
Foto: tv4
2 h
4

Du behöver

  • 1 kg vildsvinsfilé
  • 3-4 sparrisar/person

Marinad

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk soja
  • 1-1,5 dl rökig whisky
  • ca 1,5 dl olivolja
  • ca 0,5 tsk timjan
  • salt och peppar

Svampsås

  • 10 champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • ca 1 msk viltfond
  • salt och peppar
  • 2 dl creme fraiche
  • ev coloritsoja

Potatisgratäng

  • ca 1 kg potatis
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • 125 g riven gratängost

Gör så här

  1. Lägg köttet i marinaden i minst 8 timmar före tillagning.
  2. Svampsås
    Finhacka och bryn löken.
  3. Finhacka champinjonerna, blanda med löken plus lite salt och svartpeppar.
  4. Häll i viltfonden. Låt vätskan reduceras bort något.
  5. Ta av järnet från spisen och rör i 2 dl crème fraiche. Mörka något efter önskat utseende, med coloritsoja.
  6. Häll i alltsammans i en stavmixer eller liknande för en jämn och len kräm. Ställ in i kylen. Blir godast om den får stå över natten.
  7. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnssäker form.
  8. Skala och skiva potatisen i tunna skivor och lägg i formen.
  9. Salta och peppra mellan lagren och tillsätt vitlöksklyftor.
  10. Ringla över grädden och strö över osten. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter.
  11. Vildsvinet
    Sätt ugnen på 110 grader.
  12. Ta fram vildsvinet ur kylen och lägg köttet i en varm panna med en stor klick smör. Stek på alla sidor, och lägg den sedan in i ugnen i ca 20 minuter. Eller tills den uppnått en temperatur på ca 67-72 grader, beroende på hur välstekt köttet önskas. Även marinaden skall hällas i stekpannan eller ugnsformen.
  13. Därefter tas köttet ut och läggs i folie för att vila i 20 minuter.
  14. Sila skyn och häll över i en kastrull, värm upp och låt sjuda.
  15. Stek den gröna sparrisen i en stekpanna.
  16. Servering
    Lägg 4 st gröna sparrisar på tallriken.
  17. Lägg ett par tunt skurna skivor kött över sparrisen.
  18. Lägg på potatisgratängen vid sidan om köttet.
  19. Dra ut en klick svampkräm i ena hörnet. Ringla skysåsen över köttet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept

Fler från Camilla - Malmö

Visa alla recept från Camilla - Malmö