Porterstek på älg med hasselbackspotatis

Porterstek på älg med hasselbackspotatis
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 1 kg benfri fransyska eller innanlår av nöt eller älg
  • 0,75 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 33 cl stark porter
  • 1 dl äkta soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 10 st enbär
  • 10 st svartpepparkorn
  • 2-3 msk viltfond
  • 1 st stor, skalad och klyftad gul lök
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 1 l kantareller
  • Redning
  • Kokspadet

Gör så här

  1. Häll alla ingredienser i en stor stekgryta.
  2. Låt det koka upp och lägg i köttet.
  3. Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter. Vänd köttbiten några gånger under tiden.
  4. Skala potatisen och skär den i tunna skivor som INTE får skäras igenom (ett tips är att lägga potatisen i en trä eller plast sked och sen skär tills kniven tar mot kanten) lägg sedan potatisen i en smord ugnsform, salta och ös gärna potatisen några gånger med smöret från formen och låt de stå i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
  5. Strö sedan på riven västerbottenost eller annan smakrik ost och slutligen lite ströbröd.
  6. Grädda ytterligare cirka 15 minuter tills potatisen är mjuk och osten fått en gyllene färg.
  7. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och låt det sjuda ytterligare ca 45 minuter eller tills att termometern visar 75 grader.
  8. Tag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet i cirka 20 minuter.
  9. Stek nu ca 2-3 dl förvällda kantareller i 3 msk smör och smaka av med salt och vitpeppar. Bryn dem tills de får en fin stekyta.
  10. Tag upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumsfolie, sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 3 dl grädde och låt det sjuda i cirka 5 minuter.
  11. Tillsätt sedan redning så såsen tjocknar, lägg sist i kantarellerna.
  12. Skär köttet i tunna skivor och servera till potatisen och såsen. Servera gärna svartvinbärsgelé, grönsaker och eventuellt lite saltgurka till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept