Svägerskans fiskgryta med vitlöksbröd

Svägerskans fiskgryta med vitlöksbröd
Foto: TV4

Svägerskans fiskgryta med vitlöksbröd

Av: Birgitta - Gran Canaria

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

30 min

Fiskgryta med kummelrygg i vitt vin, grädde, smör och paprika. Vitlöksbröd används för att fånga upp den goda såsen.

Dryck
Öl eller ett torrt vitt vin till exempel från Österrike, eller samma vin som till förrätten.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 600 g torskfilé (eller kummelrygg, sköljd, rensad och benfri)
  • 1 msk salt, till rimning
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 0,5 citron, rivet skal från
  • 0,25 röd paprika, hackad i små kuber
  • 4 msk smör
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde

Vitlöksbröd

  • 40 cm baguette, skuren på snedden med ca 3 cm mellanrum

Vitlökssmör

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 4 klyftor vitlök, hackade eller rivna
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4-5 droppar worcestersås
  • 1 klyfta citron, saften

Gör så här

  1. Rimma fisken
  2. Skär fisken i portionsbitar. Salta fisken och låt den ligga och vänta.
  3. Vitlökssmör
  4. Blanda smöret med övriga ingredienser.
  5. Fiskgryta
  6. Fräs löken i smör tills den är mjuk.
  7. Tillsätt peppar och vin till löken och låt sjuda.
  8. Torka bort det mesta av saltet från fisken.
  9. Tillsätt fisken och låt den sjuda i lökbuljongen i ca 4 min, fisken skall bli knappt genomkokt.
  10. Lägg upp fisken på en skärbräda och håll den varm genom att täcka den med en handduk.
  11. Tillsätt grädde, smör, persilja, citronskal och paprika i stekpannan. Värm till kokpunkten under vispning. Lägg ev. tillbaka fisken i pannan ett kort ögonblick och låt den bli varm. Lägg upp fiskportionerna i varma djupa tallrikar. Häll buljongen över fisken.
  12. Vitlöksbröd
  13. Sätt ugnen på grill, 200 grader.
  14. Skär sneda jack i baguetten och fyll dem med vitlökssmör. Sätt in vitlöksbrödet i ugnen och låt brödet bli gyllenbrunt och smöret smält.
  15. Servering
  16. Servera fiskgrytan med vitlöksbröd. Ät upp buljongen genom att doppa vitlöksbrödet i den.