Gittans kanariska gazpacho

20 min + 2 h
4
Gittans kanariska gazpacho
Foto: TV4

Spansk vardagssoppa, toppad med paprika, gurka och några klipp av basilika. Bruten med lite röd mojosås och honung. Serveras iskall.

Dryck
Öl, torrt vitt vin eller vitt mousserande vin.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 november 2014
Visa mer
20 min + 2 h
4

Du behöver

Soppa

  • 600 g tomater, sköljda och skurna i stora bitar
  • 0,5 gurka, skalad, kärnorna urtagna och skuren i stora bitar
  • 1 röd paprika, sköljd, kärnorna urtagna och skuren i stora bitar
  • 0,13 rödlök, skalad och skuren i stora bitar
  • 1 klyfta vitlök, skalad och pressad
  • 6 basilikablad, sköljda
  • 0,5 msk honung
  • 100 g tomatpuré
  • 2 msk röd mojosås, (kan uteslutas)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl vatten

Garnityr

  • 1 msk röd paprika, skalad och urtagen och skuren i små kuber
  • 1 msk gurka, skalad och urtagen och skuren i små kuber
  • 6 blad basilika, sköljda och klippta i strimlor

Gör så här

  1. Soppa
    Lägg alla grönsaker i en matberedare tillsammans med basilikablad, honung, tomatpuré, mojosås, rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar. Kör till en tjock soppa.
  2. Koka upp buljongtärningen i 1-2 dl vatten och späd soppan med buljongen till den konsistens du önskar. Smaka av med salt, peppar och eventuellt även med honung, tomatpuré, mojosås, vinäger, olivolja och/eller buljong.
  3. Ställ kallt, minst två timmar, gärna över natten.
  4. Servering
    Kör soppan med en stavmixer. Fördela soppan i små kalla skålar. Lägg garnityret i mitten av varje skål. Rita en ring runt garnityret med änden på en sked eller droppa lite olivolja som dekoration runt garnityret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept