Fylld älgbiffrulle med jordärtskocksgratäng

Fylld älgbiffrulle med jordärtskocksgratäng
Foto: TV4

Fylld älgbiffrulle med jordärtskocksgratäng

Av: Bengt - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Festrätt med skogens konung och en förförskt len rotsaksgratäng. Receptet är beräknat till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Älgbiffsrulle

  • 700 g älgbiff, kan ersättas med nötbiff
  • 200 g morot, grovt riven
  • 300 g fänkål, finhackad
  • 150 g rödlök, finhackad
  • 200 g färsk svart trumpetsvamp (eller 30 g torkad)
  • 5 cl koncentrerad apelsinjuice
  • 3 dl lingon, frysta eller färska (spara 1 dl till dekoration)
  • 1 dl pistagenötter, grovkrossade
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar

Jordärtskocksgratäng

  • 800 g jordärtskocka
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g vitlök, pressad
  • 3 msk färsk timjan
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar (efter smak)
  • 100 g parmesanost, finriven eller peccorinoost
  • 3 skivor vitt bröd, grovt rivet
  • olivolja

Rödvinssås

  • 2 msk olivolja
  • 100 g schalottenlök, finhackad
  • 20 g vitlök, finhackad
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 5 dl rödvin (gärna mustigt vin)
  • 7 dl mörk älgfond (alt. 4 msk viltfond och 7 dl vatten)
  • 1 msk röd balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk muscovadosocker
  • 2 tsk Maizena, i 1 dl kallt vatten
  • 10 g smör

Gör så här

Älgbiffrulle

  1. Värm ugnen till 110 grader.
  2. Skär biffen så att du får en stor, jämntjock platta 0.5 – 1 cm tjock.
  3. Salta och peppra.
  4. Blanchera den rivna moroten, lägg i varm stekpanna tillsammans med svampen.
  5. När vattnet ångat av så tillsätt 2 msk smör, fänkål och rödlök.
  6. Fräs allt några minuter och tillsätt apelsinjuice, 2 dl lingon och pistagenötterna.
  7. Bred ut röran över biffplattan, rulla ihop plattan hårt och bind ihop rullen med matsnöre.
  8. Bryn rullen hastigt i en stekpanna och stek den sedan i ugnen på 110 grader tills innertemperaturen är 55 grader.
  9. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
  10. Det som blev över av röran används som dekoration.

Jordärtskocksgratäng

  1. Skölj och skala jordärtskockorna.
  2. Skär dem i 0.5 cm tjocka skivor och lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med grädde, vitlök, timjan, salt och peppar.
  3. Koka på medelstark värme till skockorna är ”al dente”.
  4. Slå över kastrullens innehåll i en ugnsfast form, strö över den rivna osten och brödet.
  5. Ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen på 225 grader tills gratängen fått en gyllene färg, ca 15 min.

Rödvinssås

  1. Stek lök, vitlök och rosmarin ljusbrunt.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och koka tills allt reducerats till hälften.
  3. Sila genom en finmaskig sil.
  4. Om såsen verka för tunn så red av den med Maizena utrörd i kallt vatten.
  5. Håll såsen varm och blanka av den med smör.

Servering

  1. Lägg upp gratäng, två-tre skivor rulle samt en klick av fyllningen. Ringla rödvinssås över.