Fylld älgbiffrulle med jordärtskocksgratäng

Fylld älgbiffrulle med jordärtskocksgratäng
Foto: TV4
4

Du behöver

Älgbiffsrulle

  • 700 g älgbiff, kan ersättas med nötbiff
  • 200 g morot, grovt riven
  • 300 g fänkål, finhackad
  • 150 g rödlök, finhackad
  • 200 g färsk/30 g torkad svart trumpetsvamp
  • 5 cl koncentrerad apelsinjuice
  • 3 dl lingon, frysta eller färska (spara 1 dl till dekoration)
  • 1 dl pistagenötter, grovkrossade
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar

Jordärtskocksgratäng

  • 800 g jordärtskockor
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g vitlök, pressad
  • 3 msk färsk timjan
  • 2 tsk salt
  • Vitpeppar, efter smak
  • 100 g parmesan, finriven eller peccorinoost
  • 3 st skivor vitt bröd, grovt rivet
  • olivolja

Rödvinssås

  • 2 msk olivolja
  • 100 g finhackad scharlottenlök
  • 20 g finhackad vitlök
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 5 dl rödvin, gärna mustigt vin
  • 7 dl mörk älgfond, alt. 4 msk viltfond och 7 dl vatten
  • 1 msk röd balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk muscovadosocker
  • 2 tsk Maizena i 1 dl kallt vatten
  • 10 g smör

Gör så här

  1. Älgbiffrulle
    Värm ugnen till 110 grader.
  2. Skär biffen så att du får en stor, jämntjock platta 0.5 – 1 cm tjock.
  3. Salta och peppra.
  4. Blanchera den rivna moroten, lägg i varm stekpanna tillsammans med svampen.
  5. När vattnet ångat av så tillsätt 2 msk smör, fänkål och rödlök.
  6. Fräs allt några minuter och tillsätt apelsinjuice, 2 dl lingon och pistagenötterna.
  7. Bred ut röran över biffplattan, rulla ihop plattan hårt och bind ihop rullen med matsnöre.
  8. Bryn rullen hastigt i en stekpanna och stek den sedan i ugnen på 110 grader tills innertemperaturen är 55 grader.
  9. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
  10. Det som blev över av röran används som dekoration.
  11. Jordärtskocksgratäng
    Skölj och skala jordärtskockorna.
  12. Skär dem i 0.5 cm tjocka skivor och lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med grädde, vitlök, timjan, salt och peppar.
  13. Koka på medelstark värme till skockorna är ”al dente”.
  14. Slå över kastrullens innehåll i en ugnsfast form, strö över den rivna osten och brödet.
  15. Ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen på 225 grader tills gratängen fått en gyllene färg, ca 15 min.
  16. Rödvinssås
    Stek lök, vitlök och rosmarin ljusbrunt.
  17. Tillsätt övriga ingredienser och koka tills allt reducerats till hälften.
  18. Sila genom en finmaskig sil.
  19. Om såsen verka för tunn så red av den med Maizena utrörd i kallt vatten.
  20. Håll såsen varm och blanka av den med smör.
  21. Servering
    Lägg upp gratäng, två-tre skivor rulle samt en klick av fyllningen. Ringla rödvinssås över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept