Gunillas finfina fisk

45 min
4
Gunillas finfina fisk
Foto: TV4
45 min
4

Du behöver

Fiskrullader

  • 8 st rödtungafiléer (ca 60 gram/filé)
  • 300 g kallrökt lax
  • 1 l vatten
  • 1,5 st fiskbuljongtärningar
  • 10 cm purjolök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st pressad citron
  • 6 st vitpepparkorn
  • 1 msk smör
  • Färsk potatis till servering
  • 1 knippe dill till kokning av potatis
  • 1 knippe sparris, till servering
  • Morötter, till servering
  • Dill till garnering
  • 1 st citron till garnering

Chablissås

  • 4 st schalottenlökar
  • 1 st palsternacka
  • 1 liten bit rotselleri
  • 2 st fiskbuljongtärningar i 3 dl vatten
  • 3 dl vitt vin, chablis
  • 7 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Maizena

Gör så här

  1. Fiskrullader
    Sätt ugnen på 225 grader. Om rödtungan är alltför bred så dela den på mitten, på längden.
  2. Lägg den kallrökta laxen i tunna skivor längsmed hela rödtungan och rulla den till rullader. Salta och peppra och fäst ihop rullen med en tandpetare. Lägg dem i en smord ugnsäker form.
  3. Koka upp vatten, fiskbuljong, vin, purjolök, pressad citron och vitpeppar.
  4. Häll det kokande vattnet över fisken i formen och täck formen med folie, sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Ta upp 2st rullader per person och lägg på tallrik tillsammans med sås, potatis, sparris och morot. Toppa med en rejäl dillkvist och citronklyfta.
  6. Chablissås
    Skala schalottenlök, palsternacka och rotselleri. Hacka allt i mindre bitar. Koka upp de hackade rotfrukterna tillsammans med vattnet, vinet och buljongtärning, cirka 20 minuter.
  7. Häll därefter på vispgrädde och låt koka ytterligare 10 minuter. Red av med maizena och smaka av med salt, peppar och eventuellt ytterligare fiskbuljong.
  8. Sila bort rotfrukterna och häll upp såsen bredvid fisken på varje tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept