Limeostkaka med yoghurtglass

Limeostkaka med yoghurtglass
Foto: TV4

Limeostkaka med yoghurtglass och knäckflarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


25 mars 2013
Visa mer

Du behöver

Ostkaka

  • 1 rulle färdigköpt pajdeg
  • 2 st ankägg
  • 3 dl strösocker
  • 400 g färskost
  • 1 st lime
  • Blåbär
  • Hallon

Yoghurtglass

  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 st vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk turkisk yoghurt
  • 1 näve krossade maränger

Knäckflarn

  • 150 g smält smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Ostkaka
    Bred ut pajdegen i en form med löstagbar botten och grädda längst ner i ugnen, 175 grader, 5-10 minuter.
  2. Vispa ankägg och socker. Riv en lime och pressa ur saften, tillsätt limeskalet och saften i äggblandningen.
  3. Vispa försiktigt ner färskosten. Häll ner smeten i den gräddade bottnen.
  4. Grädda alltsammans i 45 minuter, nedre delen av ugnen.
  5. När kakan svalnat, lägg på hallon och blåbär.
  6. Yoghurtglass
    Äggulor, strösocker och vaniljfrön från den delade vaniljstången vispas grundligt.
  7. Värm mjölken, vispa ner grädden i äggblandningen. Den varma mjölken tillsätts under omrörning.
  8. Blandningen värms nu på svag värme i ca 2 minuter men får inte kokas. Vaniljstången läggs med fördel ned tillsammans med ägg- och mjölkblandningen, blandningen kyls av och vaniljstången plockas bort, innan den körs i glassmaskinen i ca 15 minuter.
  9. Innan servering blandas 2 msk yoghurt och en näve krossade maränger ner i glassen tillsammans med några blåbär.
  10. Servera i ett vackert glas tillsammans med ostkakan, den vispade grädden och ev flarn. Flarnet bakas i mån av tid.
  11. Knäckflarn
    Sätt ugnen på 170 grader. Blanda alla ingredienserna.
  12. Smeten klickas ut med tsk på smörpapper (ca 9 tsk på varje plåt) och gräddas i cirka 10 minuter tills det slutat bubbla och flarnen fått färg.
  13. Ta ut plåtarna från ugnen och låt svalna.
  14. Vill man, kan man innan flarnen svalnat helt på plåten lossa dem från plåten och hänga dem över en käpp för att få en lätt böjning på flarnen.

     

     

Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept