Risotto med skogschampinjoner

1 h 45 min
4
Anna - Karlstad1
Foto: TV4

Risotto med skogschampinjoner och bladspenat serveras med husets bröd. Snabb, enkel och framförallt god risotto som likväl kan serveras som förrätt samt som del av huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Annas drycktips
5649 L Chardonnay, Laroche, Vins de Pays d'Oc, Frankrike 79:-

"Ett torrt, ungdomligt, fruktigt vin med inslag av gröna äpplen och päron. Vinets frukt och den något fetare stilen passar utmärkt till krämigheten i risotton."

25 september 2013
Visa mer
1 h 45 min
4

Du behöver

Husets bröd

  • 25 g jäst
  • ca 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 msk matolja
  • 5-6 dl mjöl

Risotto med skogschampinjoner

  • 2 dl avorioris
  • 5-6 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin
  • 2 st schalottenlökar
  • 200 g skogschampinjoner
  • ca 0,5 dl grädde
  • 1 näve bladspenat
  • ca 1 dl parmesanost

Gör så här

  1. Husets bröd
    Finfördela jästen och rör ut den med lite vatten i taget. Tillsätt sedan olja och salt. Arbeta in 5-6 dl mjöl, till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  2. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en längd, vrid till baguetter och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
  3. Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Låt svalna på galler. Pensla gärna baguetten med smör och strö över flingsalt innan gräddning.
  4. Risotto med skogschampinjoner
    Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt en buljongtärning. Ta av från spisen. Finhacka lök och skogschampinjoner och fräs i smör någon minut, sätt sedan i en tjockbottnad kastrull.
  5. Mät upp riset och tillsätt detta i svamp och lökfräset.
  6. Tillsätt vinet och ca 1 dl av buljongen, låt småkoka med lock under omröring och tillsätt vätska allteftersom det reduceras. Låt småkoka totalt ca 20-25 minuter.
  7. När risotton uppnått önskad konstistens tillsätt grädden, bladspenat och parmesanost. Rör om, samt salta och peppra efter smak.
  8. Toppa gärna risotton med parmesanost och bladpersilja. Servera gärna med ett torrt vin med inslag av citrus.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept