Viltkryddad fläskfilé med rotfruktsgratäng

Viltkryddad fläskfilé med rotfruktsgratäng
Foto: TV4

Viltkryddad fläskfilé med rotfruktsgratäng

Av: Ann - Karlshamn

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

Viltkryddad fläskfilé med rödvinssås serveras med timjandoftande rotfruktsgratäng, smörstekta kantareller och äppelchutney.

Vintips från Anne
Chateau de Seguin Bordaux Superior, nr 3958, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g fläskfilé

Marinad

  • 2 dl olja
  • 1-2 msk soja
  • 10 enbär, krossade
  • 1 kruka färsk timjan, hackad (eller 1-2 tsk torkad)
  • 2-3 klyftor vitlök, krossade
  • 1 kruka färsk rosmarin, hackad (eller 1-2 tsk torkad)
  • 1 dl rött vin
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Rödvinssås

  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 msk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2-3 msk majsstärkelse

Rotfruktsgratäng

  • 3 dl grädde
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 potatisar
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5-1 msk dijonsenap
  • 2-3 dl Västerbottensost, riven

Gör så här

Fläskfilé

  1. Värm ugnen till 150 grader, sätt i en kötttermometer i filén och lägg den i ugnsäker form.
  2. Låt den stå inne i ugnen ca 30-35 minuter, tag ut filén när den är uppe i ca 65-70 grader.
  3. Låt den vila insvept i aluminiumfolie 10-20 minuter innan du skär upp och serverar.

Rotfruktsgratäng

  1. Värm ugnen till 220 grader.
  2. Fräs smöret och den hackade löken.
  3. Tillsätt sockret, salt och peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt.
  4. Späd med vattnet, vinet, fonden, sojan och balsamvinägern.
  5. Låt det koka ihop under 15-20 minuter och sila.
  6. Red av såsen med maizenamjöl, låt koka ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  7. Skala och riv rotfrukterna grovt.
  8. Koka upp grädden med pressad vitlök, salt och peppar.
  9. Lägg i de rivna rotfrukterna och låt koka på svag värme ca 15 minuter.
  10. Rör om försiktigt då och då så det inte fastnar i botten
  11. Lägg i ost och senap (spara lite ost till garnering) och låt koka i ca 5 minuter till.
  12. Smaka av och häll upp i 4 stycken smorda ugnfasta portionsformar (eller i en stor), lägg resten av osten överst.
  13. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 15 minuter.
  14. Låt vila i 10 minuter före servering och garnera med ett par kvistar färsk timjan.