Viltkryddad fläskfilé med rotfruktsgratäng

Viltkryddad fläskfilé med rotfruktsgratäng
Foto: TV4

Viltkryddad fläskfilé med rödvinssås serveras med timjandoftande rotfruktsgratäng, smörstekta kantareller och äppelchutney.

Vintips från Anne
Chateau de Seguin Bordaux Superior, nr 3958, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


23 april 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 600-800 g fläskfilé

Marinad

  • 2 dl olja
  • 1-2 msk soja
  • 10 st krossade enbär
  • 1 kruka färsk hackad timjan eller 1-2 tsk torkad
  • 2-3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk hackad rosmarin eller 1-2 tsk torkad
  • 1 dl rödvin
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Rödvinssås

  • 1 msk smör
  • 1 st schalottenlök, hackad
  • 1 msk socker
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2,5 dl rödvin
  • 1 msk soja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2-3 msk maizenamjöl

Rotfruktsgratäng

  • 3 dl grädde
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk Salt
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 3 st potatisar
  • 1 st bit rotselleri
  • 0,5 st purjolök
  • 1 tsk timjan
  • ½-1 msk fransk senap
  • 2-3 dl riven Västerbottenost

Gör så här

  1. Fläskfilé
    Värm ugnen till 150 grader, sätt i en kötttermometer i filén och lägg den i ugnsäker form.
  2. Låt den stå inne i ugnen ca 30-35 minuter, tag ut filén när den är uppe i ca 65-70 grader.
  3. Låt den vila insvept i aluminiumfolie 10-20 minuter innan du skär upp och serverar.
  4. Rotfruktsgratäng
    Värm ugnen till 220 grader.
  5. Fräs smöret och den hackade löken.
  6. Tillsätt sockret, salt och peppar och fräs tills sockret börjar bli brunt.
  7. Späd med vattnet, vinet, fonden, sojan och balsamvinägern.
  8. Låt det koka ihop under 15-20 minuter och sila.
  9. Red av såsen med maizenamjöl, låt koka ytterligare 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  10. Skala och riv rotfrukterna grovt.
  11. Koka upp grädden med pressad vitlök, salt och peppar.
  12. Lägg i de rivna rotfrukterna och låt koka på svag värme ca 15 minuter.
  13. Rör om försiktigt då och då så det inte fastnar i botten
  14. Lägg i ost och senap (spara lite ost till garnering) och låt koka i ca 5 minuter till.
  15. Smaka av och häll upp i 4 stycken smorda ugnfasta portionsformar (eller i en stor), lägg resten av osten överst.
  16. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 15 minuter.
  17. Låt vila i 10 minuter före servering och garnera med ett par kvistar färsk timjan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept