Älggryta med mandelpotatisbakelse

Älggryta med mandelpotatisbakelse
Foto: TV4

Älggryta med mandelpotatisbakelse och morotstrassel. En blandning av mammas klassiska och Klötzkes moderna. Receptet är beräknat till 4 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


20 februari 2012
Visa mer
2h
4

Du behöver

Potatisbakelse

  • 15 st mandelpotatisar
  • 2 dl grovt riven Västerbottensost
  • 2 st ägg
  • 50 g smör
  • Ev 0.5 dl mjölk
  • salt, vitpeppar

Älggryta

  • 1 kg älgkött i grytbitsstorlek
  • 20 g smör
  • 5 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st tomater i klyftor
  • 3 cm ingefära, färskskalad
  • 1 st färsk chilifrukt
  • 2 st stjärnanis
  • 2 st lagerblad
  • 5 st hela kardemummakorn
  • 2 dl rödvin
  • 1,5 dl viltfond
  • Grädde efter smak

Morotstrassel

  • 4 st morötter
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 dl hett vatten
  • flingsalt
  • kanel

Gör så här

  1. Potatisbakelse
    Skala och koka potatisen i väl saltat vatten.
  2. Häll av vattnet, mosa potatisen lätt med en träslev och rör ner samtliga ingredienser till en fluffig potatismos.
  3. Spritsa i smorda muffinsplåtar och grädda i 200 grader i ca 20 min, tills de fått fin yta och har ”rest sig” ur formen.
  4. Gryta
    Putsa älgköttet och skär i bitar som du tycker är lagom för gryta.
  5. Bryn i smöret direkt i tryckkokaren, tillsätt kryddorna i en kryddpåse, tomaterna, löken, vin och fond.
  6. Sätt på locket till tryckkokaren och låt ventilen vara öppen tills koktemperatur uppnåtts.
  7. Då minskas värmen till lägsta och tryckventilen fälls ned.
  8. Låt koka i ca 20 minuter. Var noga med att allt tryck har släppt ur grytan innan locket öppnas.
  9. Sila av fonden och låt den reducera i ny panna.
  10. Tillsätt grädde efter smak och tills såsen är den konsistens som du önskar.
  11. Morotstrassel
    Skala morötterna och fortsätt ”skala” dem i långa remsor.
  12. Lägg dem i en skål. Blanda lagen och slå över morötterna, blanda och plasta in.
  13. Låt stå i rumstemperatur tills servering, gärna ett par timmar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept