Vild kålpudding

Vild kålpudding
Foto: TV4

Vild kålpudding

Av: Andreas - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

40 ingredienser

1h 40 min

En lyxigare kålpudding ’reinvented’ med älgfärs och fänkål serveras med lingonreduktion och koncentrerad sås samt en liten purjolökssallad som tar husmanskosten till finmiddagen.

Vintips från Andreas
Nederburg, Noble Late Harvest, 2010

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 4 fänkål, hela, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 25 g smör
  • 2 msk sirap
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 75 cl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 bakpotatisar, skivade 6-8 mm tjocka
  • 15 g smör
  • 1 ägg
  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk viltfond
  • 600 g älgfärs
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 50 g smör, smält
  • 2 msk sirap
  • 1 msk rörsocker (ekologiskt)

Lingonreduktion

  • 2 dl lingon
  • 1 msk vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 msk strösocker

Koncentrerad sås

  • 2 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • 3 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm malen kryddpeppar
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl

Purjolökssallad

  • 0,5 fänkål, fint strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • citron, saft från
  • 20 cm purjolök, delad och fint skuren på längden
  • 1 citron, zest från
  • En näve vattenkrasse
  • 1 krm flingsalt
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Gör så här

Kålpudding

  1. Lägg ner fänkålen i en kastrull med en msk vatten och mjuka upp fänkålen på medelhög värme.
  2. När fänkålen mjuknat, häll av vätskan, tillsätt lök och smör och stek tillsammans, tillsätt efter en stund sirap, vitpeppar och salt.
  3. Stek till dess att fänkålen och löken fått en ljusbrun/beige nyans.
  4. Häll upp ströbröd och mjölk i en bunke och låt sälla 10 minuter.
  5. Skala och skiva bakpotatisarna och lägg skivorna i ett lager på botten av en smord ugnsfast form, salta och peppra.
  6. Blanda ner ägg, soja, viltfond och älgfärsen i ströbrödet och mjölken till en smet.
  7. Peppra och salta. Bred smeten i ett jämt lager över potatisen och avsluta med fänkålen överst.
  8. Pensla med smör, häll över sirap, strö över råsocker och avsluta med saltet.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 200˚ i 40-45 minuter.

Lingonreduktion

  1. Koka lingon med socker och vatten tills lingonen är helt mjuka.
  2. Mixa till en slät massa, sila och pressa ur all saft ur eventuella lingonrester och koka ner vätskan till önskad konsistens.
  3. Själv vill jag ha det segt som sirap.

Koncentrerad sås

  1. Koka ihop och koka ner viltfond, soya, vatten och kryddpeppar, tillsätt grädden och koka upp.
  2. Smaka av med salt och calvadosgelé.
  3. Smält smöret och rör ner mjölet, späd med skyn till önskad konsistens.

Purjolökssallad

  1. Strimla fänkålen och lägg i en skål tillsammans med olja, vatten och citronsaft, låt stå i kylen under dagen.
  2. Häll av vätskan och blanda ihop med resten av ingredienserna.
  3. Lägg upp kålpudding tillsammans med lingonreduktionen och purjolökssalladen på tallrikarna, låt såsen stå på bordet för gästerna att hälla upp själva, det blir så mycket snyggare då.