Tre äpplen

Tre äpplen
Foto: TV4

Tre äpplen

Av: Andreas - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

En dessert som trotts alla moment och sitt vackra yttre inte kräver större kokkonst, bara lite tid vid spisen. Glass på Golden Delicious, Karamelliserat Ingrid Marie och liten skånsk äppelpaj med Jona Gold.

Vintips från Andreas
Nederburg, Noble Late Harvest, 2010

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Glass på Golden Delicious

  • 1 Golden delicious äpple, skalat och tärnat
  • 0,5 limefrukt, saft från
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 vaniljstång
  • 1 limefrukt, zest från

Karamelliserat Ingrid Marie

  • 1 Ingrid Marie äpple, skivat (i 3-4 mm skivor)
  • 2 dl rörsocker (ekologiskt)
  • 15 g smör

Liten skånsk äpplepaj med Jona Gold:

  • 2 Jona Goldåpplen, skalade och tärnade
  • 1 msk vatten
  • 1 kanelstång
  • 4 skivor kavring, söndersmulat
  • 2 msk rörsocker (ekologiskt)
  • 25 g smör

Gör så här

Glass

  1. Skala och skär äpplet i tärningar och koka i mjölk tillsammans med limesaften i ca 5 minuter.
  2. Kör slätt i en mixer och blanda med grädden.
  3. Vispa äggulorna luftiga med sockret och vaniljfröerna.
  4. Vispa ihop äpplegräden med äggen och tillsätt limecest.
  5. Låt svalna och kör i glassmaskin.

Karamelliserat Ingrid Marie

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vänd och gnugga äppelskivorna i sockret.
  3. Lägg de sockrade äppelskivorna i en smord ugnssäker form och sätt in i ugnen.
  4. Ha hela tiden uppsikt över äpplena i ugnen för när sockret väl börjar bränna går det snabbt.
  5. Efter 5-10 minuter börjar sockret bli brunt, ta ut fatet och ta med en sked det socker som runnit av äpplena och stryk på skivorna igen.
  6. Låt skivorna gå någon minut till i ugnen, fortfarande under uppsikt.
  7. När de blivit jämnt gyllene ta ut formen och lyft över äppleskivorna på ett kallt fat.
  8. Var försiktig, sockret är väldigt varmt.
  9. Låt skivorna svalna under en halvtimme, men lyft dem då och då så att de inte klistrar fast.
  10. Låt sedan skivorna hänga på tork på ett snöre eller ett skaft till en köksslev.

Liten skånsk äpplepaj

  1. Koka de tärnade äpplena med vattnet och kanelstången tills de blivit lite mjuka, men gärna lite tuggmotstånd fortfarande.
  2. Smula ner kavringen i en bunke och blanda med sockret.
  3. Smörj en ugnssäkert fat och ta en stans eller en pepparkaksform (hjärta blir fint) och lägg i först äpple ungefär 2 cm högt och toppa med ett centimetertjockt lager av kavringen.
  4. När du gjort fyra likadana lägg en liten klick smör på varje och grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills kavringen blivit gyllenbränd på toppen.