Gödkalv med sparris och tryffel

2 h
4
Gödkalv med sparris och tryffel
Foto: TV4

Kalventrecôte med rostade rotfrukter, rödvinssås, tryffelsmör och sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


7 oktober 2014
Visa mer
2 h
4

Du behöver

  • 900 g gödkalvsentrecôte (225g/port)
  • 1 knippe sparris efter tillgång.
  • 100 g rödbetor
  • 100 g gulbetor
  • 100 g morötter
  • 100 g rotselleri
  • 400 g potatis
  • 1 knippe rucola
  • 200 g smör
  • vit tryffelolja (om det inte finns färsk tryffel, används efter tycke och smak)
  • 5 dl kalvfond
  • 5 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • maizenaredning, vid önskemål om en tjockare sås
  • salt och peppar, efter smak

Gör så här

  1. Kalv
    Låt kalven bli rumstempererad, salta och peppra köttet i god tid innan det ska ner i stekpannan. Bryn sedan i smör och kör i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 58 grader (ca 1 h 20 min). Tiden styrs av innertempen på köttet. Låt vila i plastfolie i minst 15 minuter.
  2. Rotfrukter
    Skär rotsakerna i önskad form salta och peppra, vänd i lite olja i en bunke och sprid ut på en plåt. Salta och peppra innan dessa rostas i ugnen på 225-250 grader tills de fått fin färg och är mjuka (ca 25 min).
  3. Sparris
    Skala och blanchera sparrisen i välsaltat kokande vatten under ca 1,5 min, lägg sedan ner i kallt vatten. Fräs sedan den blancherade sparrisen med en klick smör, blanda med rotsakerna och rucolan.
  4. Sås
    Hacka och fräs löken och vitlöken med örtkryddor (timjan, rosmarin) i en klick smör. Tillsätt tomatpure. Tillsätt rödvinet, låt koka upp. Tillsätt kalvbuljongen och låt koka ihop. Reducera till ca hälften av mängden. Sila av och koka upp på nytt. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Tryffelsmör
    Vispa rumsvarmt smör med tryffelolja (efter tycke och smak) salt och vitpeppar, forma cylindrar i smörpapper för enklare hantering.
  6. Servering
    Skiva kalven, värm den snabbt i den varma ugnen 225 grader i 2 min max. Lägg upp på tallrik med smöret centrerat under rotsakssalladen. Kalven ovanpå och nappera med rödvinsskyn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept