Lammracks med hasselbackspotatis

Lammracks med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Lammracks med pistaschtäcke, hasselbackspotatis och balsamicosås. En rätt med varma färger och smaker som passar bra på middagar, både enklare och lite finare.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


12 mars 2012
Visa mer
5

Du behöver

Pistaschtäcket

  • 2 dl skalade nötter
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk smält smör
  • 1 msk olja
  • Salt
  • peppar

Lammracks

  • 1 tsk örtkryddor
  • Salt
  • peppar
  • 1 msk olja för stekning
  • 3 msk dijonsenap

Hasselbackspotatis

  • 10 st jämnstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ströbröd

Balsamicosås

  • 1,5 msk socker
  • 3 msk balsamicovinäger
  • 4 dl rödvin
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk maizena
  • 2 msk kallt smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär i tunna skivor men inte helt igenom.
  4. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
  5. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.
  6. Skär skåror mellan benen på lammet och krydda sedan köttet efter egen smak.
  7. Stek sedan i olja på alla sidor tills en stekyta bildas.
  8. Lägg över köttet på folie för att behålla värme.
  9. Sprid sedan ut senapen över köttets ovansida och lägg sedan på nötblandningen.
  10. Sätt sedan in lammet i ugnen i 25 minuter på 200 grader.
  11. Ta sedan ut lammet och låt det vila i minst tio minuter.
  12. Skär sedan upp det efter de snitt du gjort innan i lagom stora bitar.
  13. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
  14. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
  15. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör.
  16. Strö på salt och ströbröd.
  17. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.
  18. Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt.
  19. Tänk på att det bränns fort!
  20. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt balsamvinägern, vinet och kalvfonden.
  21. Låt det koka ihop i ca 10-15 minuter utan lock.
  22. Blanda maizena med några matskedar vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp tillsammans.
  23. Strax innan servering värmer man såsen och klickar i smöret.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept