Lammracks med hasselbackspotatis

Lammracks med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Lammracks med hasselbackspotatis

Av: Albin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Lammracks med pistaschtäcke, hasselbackspotatis ochbalsamicosås. En rätt med varma färger och smaker som passar bra påmiddagar, både enklare och lite finare.

Receptet kommer från tv-programmet _Halv åtta hos mig_och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå igod för receptet.

Ingredienser

portioner

Pistaschtäcket

  • 2 dl blandade nötter, skalade
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk smör, smält
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar

Lammracks

  • 600 g lammrack
  • 1 tsk örtkrydda
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olja, för stekning
  • 3 msk dijonsenap

Hasselbackspotatis

  • 10 potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ströbröd

Balsamicosås

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk smör, kallt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär i tunna skivor men inte helt igenom.
  4. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
  5. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.
  6. Skär skåror mellan benen på lammet och krydda sedan köttet efter egen smak.
  7. Stek sedan i olja på alla sidor tills en stekyta bildas.
  8. Lägg över köttet på folie för att behålla värme.
  9. Sprid sedan ut senapen över köttets ovansida och lägg sedan på nötblandningen.
  10. Sätt sedan in lammet i ugnen i 25 minuter på 200 grader.
  11. Ta sedan ut lammet och låt det vila i minst tio minuter.
  12. Skär sedan upp det efter de snitt du gjort innan i lagom stora bitar.
  13. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
  14. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
  15. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör.
  16. Strö på salt och ströbröd.
  17. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.
  18. Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt.
  19. Tänk på att det bränns fort!
  20. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt balsamvinägern, vinet och kalvfonden.
  21. Låt det koka ihop i ca 10-15 minuter utan lock.
  22. Blanda maizena med några matskedar vatten och häll i den kokande såsen. Koka upp tillsammans.
  23. Strax innan servering värmer man såsen och klickar i smöret.