Oxroulader Irma la douce

Oxroulader Irma la douce
Foto: TV4

oxroualder med potatistoppar och rödlökschutney. Receptet är beräknat till fyra personer.

Vintips från Agneta
Chateau de Seguin Cuvée Prestige, nr 3570 129 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


22 maj 2012
Visa mer

Du behöver

Oxroulader

  • 4 st lövbiffsskivor
  • 2 msk bacon, stekt tärnad
  • 4 st katrinplommon
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Sås

  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk soja
  • 1 msk sherry

Potatistoppar

  • 8 st potatisar, av mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 2 st äggulor
  • 1 dl parmesanost , riven
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk pinjenötter, rostade

Rödlökschutney

  • 2 st stora rödlökar
  • 0,5 st chilifrukt
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl röd balsamvinäger
  • 0,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Oxroulader
    Tärna och stek baconet försiktigt, skär katrinplommonen i små bitar.
  2. Skala och strimla schalottenlökarna.
  3. Banka ut kalvköttet så tunt som möjligt, salta och peppra.
  4. Lägg på fläsket, katrinplommon och lök på mitten av kalvköttet.
  5. Rulla ihop till en roulad och fäst ihop med tandpetare.
  6. Krydda och bryn rouladerna runt om, sänk värmen, häll på ca 1 dl vatten och låt puttra under lock ca 30 min, beroende på köttets tjocklek. Spara skyn och använd den som bas för såsen.
  7. Sås
    Sila skyn och tillsätt eventuellt lite vatten.
  8. Låt allt koka ihop och red såsen med 2 msk mörk redning.
  9. Potatistoppar
    Sätt ugnen på 225 grader. Pressa den kokade potatisen.
  10. Vispa ner äggulorna och oljan, salta och rör i riven parmesan.
  11. Spritsa 10 potatistoppar i en smord form, kan förberedas hit.
  12. Grädda i ca 10 minuter. Strö över de rostade pinjenötterna.
  13. Rödlökschutney
    Skiva rödlöken tunt och finhacka chilin, stek försiktigt i olivoljan tills löken mjuknar utan att få färg.
  14. Tillsätt vinägern och sockret och salta. Låt sjuda ca 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept