Kobeoxfilé med hyvlad tryffel

Kobeoxfilé med hyvlad tryffel
Foto: TV4

Kobeoxfilé med hyvlad tryffel

Av: Adam - Falun

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Kobeoxfilé med brynt smör och hyvlad tryffel, serveras med hemgjord pommes frites

Vintips från Adam
Santa Ana Reserve Malbec Shiraz, nr 2203, 69 kr
 
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé från Kobe
  • 100 g smör (ekologiskt)
  • 4 vitlökar, krossade
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 4 lagerblad
  • 4 msk matolja
  • 1 ask krasse
  • 1 tryffel av god kvalité
  • 500 g smör (ekologiskt)
  • havssalt
  • peppar, grovmalen

pommes frites

  • 1,2 kg potatis king edward
  • 2 l neutral olja
  • salt
  • Bordsfritös alt storkastrull med hålslev

Aioli

  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 2 dl neutral matolja
  • 2-3 klyftor vitlök, pressade
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kobeoxfilé

  1. Lägg 500 g smör i en kastrull koka bort all mjölk till smöret får en nötaktig karaktär salta stall åt sidan.
  2. Gnid det rumstempererade köttet i havssalt och nymalen svartpeppar.
  3. Smält 100 gram smör i stekpannan och ha i matoljan, den krossade vitlöken, lagerbladen och rosmarin.
  4. Lägg i köttet och bryn ordentligt runt om på hög värme.
  5. Flytta till ugnsfast form och ställ i ugnen på 165 grader.
  6. Sätt i en kötttermometer och stek till innertemperaturen är 48 grader.
  7. Ta ut köttet och låt det vila till innertempturen stigit till 55-58 grader.
  8. Skär tjocka skivor av köttet, ös över med brynt smör, klipp över krasse och hyvla tryffel vid bordet.
  9. Servera med Aioli dipp och pommes frites.

Pommes frites

  1. Fritera potatisen medan köttet vilar.
  2. Skölj potatisen och skär den i stavar. Lägg potatisen i kokande saltat vatten och sjud i 5-7 minuter, potatisen ska vara al dente.
  3. Lägg potatisen på en kökshanduk för att torka.
  4. Aioli
  5. Blanda alla ingredienser, utom vitlöken i en hög bunke och mixa.
  6. Blanda i vitlöken och salta och peppra efter smak.
  7. Häll upp i fyra små skålar och ställ in i kylskåpet.