Halstrad röding med örtpotatis

Halstrad röding med örtpotatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Halstrad röding med örtpotatis

20 ingredienser

En rätt att fira sommarens ankomst med. Den läckra rödingen förtjänar finaste dillkokt färskpotatis som sedan steks försiktigt i smör och örter.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer (à 170 g)
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Örtpotatis:

  • 1 kg färskpotatis
  • 4 dillstjälkar
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 msk färsk körvel, hackad
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning

Romsås:

  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 tsk majonnäs
  • 50 g laxrom
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • 4 citroner, klyftor

Gör så här

  1. Romsås: Blanda crème fraiche, majonnäs, dill, laxrom och citronsaft, krydda med salt och peppar. Ställt svalt till servering.
  2. Tvätta potatisen och koka i saltat vatten med dillstjälkar. Ånga av potatisen, stek den sedan i smör och blanda ner örterna. Krydda med salt och peppar.
  3. Krydda fisken med salt och peppar. Stek den i smör i en panna, skinnsidan först i 2–4 minuter och sedan köttsidan lika länge. Servera fisken med potatisen och såsen och garnera med citronklyfta.