Halstrad råbiff med pommes allumettes och kryddsmör

Halstrad råbiff med pommes allumettes och kryddsmör
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Halstrad råbiff med pommes allumettes och kryddsmör

27 ingredienser

90 m

Istället för att servera de goda tillbehören bredvid det råa köttet blandar du här köttfärsen med rödbetor, äggula, lök och kapris och halstrar allt till en härlig biff. Serveras med tändstickstunna pommes frites, kryddsmör och tomatsallad.

Ingredienser

portioner

Råbiff

  • 600-700 g ytterlår (eller rostbiff)
  • 2 gula lökar
  • 1 dl inlagda rödbetor, hackade
  • 4 äggulor
  • 100 g kapris
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, till pensling

Pommes allumettes

  • 10-12 fasta potatisar
  • 2 l frityrolja
  • salt

Kryddsmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 1 dl blandade örter (ex persilja, dragon, basilika, hackade)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Tomatsallad

  • 4 tomater, smakrika
  • 1 gul lök
  • 1 äggula
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • persilja, till garnering

Gör så här

Halstrad råbiff

  1. Börja med alla mala köttet två gånger för extra fin mald färs.
  2. Skala och finhacka lökarna och hacka rödbetorna.
  3. Lägg ner alltsammans i bunken med köttfärsen och tillsätt äggen och kaprisen. Krydda med nymalet salt och peppar. Blanda till en smidig färs.
  4. Lägg färsen i en liten rund form och vänd upp och ner på formen så biffen ramlar ut. Pensla biffarna med lite olivolja.
  5. Lägg biffarna på grillgallret sen stund innan du lägger på biffarna på grillen så de får fina grillränder. Halstra biffarna på riktigt varm glöd i 2 minuter på varje sida. Eller halstra biffarna i en grillpanna på spisen.

Pommes allumettes

  1. Skala potatisarna och skär i tändstickstunna strimlor. Lägg i kallt vatten och låt sedan ligga under rinnande vatten i ca 60 minuter.
  2. Hetta upp olja till ca 180 grader.
  3. Fiska upp potatisen ur vattnet och låt torka ordentligt, gärna med en handduk (finns det vatten kvar på potatisen sprätter olja kraftigt i kastrullen!).
  4. Lägg ner potatisen i oljan. Gärna i omgångar så olja inte blir för kall. Fritera tills potatisen blir gyllenbrun. Salta och servera. Skall du göra större mängder går det bra att värma upp innan servering i ugn.

Kryddsmör

  1. Rör samman alla ingredienser med en gaffel och låt stå en stund.

Tomatsallad

  1. Skiva tomaterna och skala och skiva löken. Spola löken i rinnande kallt vatten så att den blir krispig.
  2. Gör en dressing genom att blanda äggulan med senapen och häll ner oljan i en tunn stråle. Tillsätt vatten och vinäger. Smaka av med salt och peppar och garnera med persilja.
  3. Servera salladen tillsammans med kryddsmöret, den friterade potatisen och råbiffen!