Halstrad makrill med teriyakisås och stekt sallad

koket.se
Halstrad makrill med teriyakisås och stekt sallad
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Halstrad makrill med teriyakisås och stekt sallad

14 ingredienser

30 m

Stekt makrill penslas med teriyakisås och serveras med stekt gemsallad, lime och rostade sesamfrön.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g makrillfilé

Teriyakisås

  • 1 dl japansk ljus soja
  • 3 msk mirin
  • 2 tsk honung
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • ev redning (maizena)

sallad

  • 2-3 gemsallad
  • 2 gurkor
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • 1 limefrukt, saft och skal
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 knippe salladslök
  • matolja, till stekning

Gör så här

  1. Koka upp soja tillsammans med mirin, sesamolja, honung, riven färsk ingefära och vitlök. Låt koka samman, vispa och koka upp. Låt reducera och bli mer trögflytande eller blanda ner redning för en simmigare konsistens. Låt sedan vila.
  2. Plocka ner salladen i hela blad. Skiva löken i två centimeters bitar, skala och kärna ur gurkan, skär sedan i centimeterbitar.
  3. Ta fram fisken och plocka bort eventuella ben och snitta skinnet försiktigt så smaker kommer in i köttet när fisken steks. Dela varje bit på mitten.
  4. Stek fisken i matolja på väldigt hög värme med skinnsidan först. Fisken dra ihop sig när den landar i den heta pannan, vänta lite och tryck sedan till den så allt får stekyta. Vänd fisken och stek kort på köttsidan av fisken. Stek cirka 2 minuter på skinnsidan och 1 minut på köttsidan.
  5. Lägg upp fisken på tallrik och pensla på båda sidor med den kokta teriyakisåsen.
  6. Hetta upp en stekpanna på hög värme med olja och stek sedan salladen hett och hastigt. Den ska wokas och inte bli för mjuk. Tillsätt lite salt och lägg upp på tallrik tillsammans med teriyakimakrill och limeklyftor samt toppa med rostade sesamfrön.