Smörstekt kummel som serveras med ärtpuré och två sorters sparris.
Se Filip Poon laga receptet
Ingredienser
Kummel
500 g kummelfilé med skinn (fjällat och urbenad)
2 msk smör
salt
olivolja
Ärtpuré
300 g frysta ärtor
1 msk smör
salt
Smörstekt sparris
10 gröna sparrisar
10 vita sparrisar
salt
olivolja
1 msk smör
1 citron, saft och skal
potatis
1 kg mandelpotatis (eller delikatesspotatis)
salt
olja
Garnering
rädisa
dill
ärtskott
Gör så här
Koka potatisen ca 20 min med salt och olivolja.
Koka de frusna ärtorna tills de är mjuka i saltat vatten, häll av men spara en kopp av vattenspadet. Mixa med stavmixer eller blender till en slät puré, använd gärna vattnet som ärtorna kokade i för att spä purén. Smaka av med smör och salt.
Skala den vita sparrisen, bryt av eller skär bort den nedre delen av alla sparrisar, inklusive den gröna. Blanchera i saltat kokande vatten i ca 2 min. Häll av och låt stå någon minut.
Stek sparrisen med olivolja i en het panna tills den fått färg, ca 2 min. I med smör och salt och stek ytterligare 1 minut. Riv skalet och pressa juice från en halv citron i den stekta sparrisen, lägg sparrisen på serveringsfat och torka ur stekpannan.
Dela fisken i 4 lika stora bitar. Torka fisken torr. Salta och olja sedan in den.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk olivolja. Stek fisken med skinnsidan nedåt i ca 3 minuter. Vänd på fisken och ha i smör. Ös den konstant i ca 3 min. Stäng sedan av spisen och låt fisken vila ca 5 min.
Servera med hyvlad rädisa, dill och ärtskott som dressats med citron.