Halstrad gravlax med senapshollandaise

Halstrad gravlax med senapshollandaise
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Halstrad gravlax med senapshollandaise

16 ingredienser

Halstrad gravlax är gott och snabblagat. Här serveras den på spenatbädd med en läcker senapshollandaise.

Ingredienser

portioner
  • 600 g gravad lax, i bit
  • salt
  • vitpeppar
  • 250 g bladspenat
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk balsamvinäger

Senapshollandaise:

  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citron, pressad
  • 2-3 msk vatten
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • potatis, kokt
  • dill
  • citron

Gör så här

  1. Sås: Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Blanda äggulor, citron och vatten i en rostfri kastrull. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret inte kommer med. Tillsätt senap. Krydda med salt och peppar. Håll varm till servering.
  2. Spenat: Skölj spenaten och dra bort grova trådar. Fräs i smör. Häll över några droppar balsamvinäger. Krydda med salt och peppar.
  3. Lax: Skär laxbiten i portionsbitar. Halstra dem över het glöd i 2 minuter per sida. Servera genast med spenat och sås.