Halstrad gravlax med avokadosalsa

Halstrad gravlax med avokadosalsa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Halstrad gravlax med avokadosalsa

13 ingredienser

En avokadosalsa med mycket smak blir ett fint komplement till den halstrade gravlaxen. Såsen behöver stå svalt i två timmar före servering. Välj nykokt potatis, pasta eller ris till.

Ingredienser

portioner
  • 700 g gravad lax, i bit med skinn

Avokadosalsa:

  • 2 avokador
  • 1 tomat
  • 0,5 rödlök
  • 1 grönt äpple
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 limefrukt
  • 4 rucolasallad
  • 2 msk olja
  • 1 stänk tabasco
  • 0,5 tsk strösocker
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skålla, skala och kärna ur tomaten, tärna köttet. Tvätta limefrukten och riv skalet fint, pressa ut saften. Tärna det gröna äpplet fint och lägg bitarna i limesaften, så att de inte mörknar. Skala och hacka vitlöksklyftan fint och skär rucolabladen i strimlor.
  2. Blanda samman tomat, äpple i lime, vitlök och rucola. Skala avokadon sist av allt, ta ut kärnan och tärna köttet. Vänd ner i salsablandningen. Blanda ner olivolja, tabasco, socker, salt och peppar. Ställ svalt i minst två timmar.
  3. Skär ut fyra bitar gravlax. Halstra i grillpanna eller på träkolsgrill, börja med att halstra skinnsidan i 2 minuter och stek sedan klart på köttsidan. Servera genast med avokadosalsa.