Gnid in laxbiten med socker, salt, peppar och dillstjälkar (hacka och spara dillvipporna till servering ). Låt stå i rumstemperatur i ett par timmar så att sockret smälter något. Lägg fisken i en plastpåse, knyt ihop och lägg den i kylen i minst 24 timmar. Vänd den efter halva tiden.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten med några dillkvistar i. Koka ihop grädden till hälften. Vispa ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis. Rör ner senapssåsen i grädden och smaksätt med salt och peppar. Vänd ner potatisen i såsen och håll den varm utan att den kokar.
Skär laxen i portionsbitar och pensla dem med olja. Halstra varje sida i 2 minuter i het panna eller grilla på träkolsgrill. Fräs spenaten i smör och krydda med salt och peppar. Servera laxen med spenat och senapsstuvad potatis. Garnera med dill.