Halstrad gravad lax med senapsstuvad potatis

Halstrad gravad lax med senapsstuvad potatis
Foto: TV4

Gravad lax är väldigt god att halstra. Grilla snabbt i grillpanna eller sommartid på träkolsgrill. Med senapsstuvad potatis till blir det riktig fest!

28 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g laxfilé av mittbiten
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk krossad vitpeppar
  • 1 knippa dill
  • 2 tsk neutral olja

Senapsstuvad potatis:

  • 500 g färskpotatis
  • några dillkvistar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk söt svensk senap
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl neutral olja
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • dillvippor
  • smörfräst färsk spenat

Gör så här

  1. Gnid in laxbiten med socker, salt, peppar och dillstjälkar (hacka och spara dillvipporna till servering ). Låt stå i rumstemperatur i ett par timmar så att sockret smälter något. Lägg fisken i en plastpåse, knyt ihop och lägg den i kylen i minst 24 timmar. Vänd den efter halva tiden.
  2. Koka potatisen mjuk i saltat vatten med några dillkvistar i. Koka ihop grädden till hälften. Vispa ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis. Rör ner senapssåsen i grädden och smaksätt med salt och peppar. Vänd ner potatisen i såsen och håll den varm utan att den kokar.
  3. Skär laxen i portionsbitar och pensla dem med olja. Halstra varje sida i 2 minuter i het panna eller grilla på träkolsgrill. Fräs spenaten i smör och krydda med salt och peppar. Servera laxen med spenat och senapsstuvad potatis. Garnera med dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept