Halloumi- och squashbiffar med auberginegratäng

Halloumi- och squashbiffar med auberginegratäng
Foto: TV4

Halloumi- och squashbiffar med auberginegratäng

Av: Jimmy och Liv - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h

Vegetariska biffar på halloumi och squash serveras med auberginegratäng och örtsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gratäng

  • 3 aubergines
  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 g krossade tomater
  • 300 g fetaost
  • 200 g mozzarellaost
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 msk honung
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm peppar
  • 0,5 dl tomatpuré

Halloumi- och squashbiffar

  • 2 zucchini
  • 400 g halloumiost
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl ströbröd
  • 4 ägg
  • 1 förp provençalska kryddor
  • 100 g valnötter
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • smör/olja att steka i

Örtsås med mandel

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 100 g mandelspån
  • 1 dl röd pesto
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Auberginegratäng

  1. Börja med att skiva auberginen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ut på fat och salta rikligt. Låt stå och dra i 30 minuter.
  2. Gör tomatsåsen under tiden. Fräs hackad gul lök och vitlök, tillsätt tomatkross och tomatpuré, honung, grönsaksbuljong och vin. Låt koka ihop i minst 10 min, smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Ställ åt sidan.
  3. Häll av vätskan från auberginerna, stek alla skivor i god olivolja tills de blivit mjuka och fått fin färg.
  4. Lägg ett lager med aubergine i botten på en ugnsfast form. Varva sedan tomatsås, fetaost och aubergineskivor. Avsluta med ett lager tomatsås och skivor av mozzarella. Gratinera i 30 minuter, 200 grader. Osten ska ha börjat bubbla och fått en fin färg.

Biffar

  1. Riv squashen och lägg i ett durkslag, salta kraftigt och låt stå i 20-30 minuter så vätskan dras ur. Pressa sedan ut så mycket vätska det går.
  2. Fräs hackad gul lök och vitlök mjuk tillsammans med den rivna squashen. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Riv halloumin och blanda med kryddor, ägg, ströbröd, salt och peppar. Blanda i squash- och lökblandningen. Forma små biffar och stek på medeltemperatur i smör eller olja tills de fått fin färg.

Sås

  1. Mixa mandlarna till ett mjöl, tillsätt basilika, persilja och mixa igen. Häll sedan i peston, turkisk yoghurt, salt och peppar och mixa slätt.