Hallon- och mangotårta

koket.se
Hallon- och mangotårta
Foto: Magnus Johansson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Hallon- och mangotårta

24 ingredienser

Fantastisk tårta med luftig botten, mangopannacotta, hallonmousse och hallonglasyr. Toppas med färska hallon. 

Här är ett grundrecept på italiensk maräng.

Se Magnus Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 100 g strösocker
  • 100 g vetemjöl

Mangopannacotta

  • 4 blad gelatin
  • 250 g mangopuré
  • 250 g grädde
  • 0,5 citron, zest
  • 100 g rörsocker

Hallonmousse

  • 50 g italiensk maräng
  • 100 g grädde
  • 1 blad gelatin
  • 40 g vit bakchoklad, hackad
  • 90 g hallonpuré
  • 0,5 citron, saft

Hallonglasyr

  • 150 g vatten
  • 300 g strösocker
  • 300 g glykos
  • 170 g kondenserad mjölk
  • 300 g vit bakchoklad
  • 22 g gelatinpulver
  • 125 g vatten
  • 150 g aprikosmarmelad
  • 50 g hallonpuré

Servering

  • färska hallon

Gör så här

Tårtbotten

  1. Vispa ägg och socker i ett vattenbad till 60 grader, häll i en vispbunke och vispa massan kall.
  2. Vänd därefter ned mjölet och fyll upp i tårtring, 20-22 cm i diameter, och baka i 190 grader i 18 minuter.

Mangopannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp mango, grädde, socker samt citronrasp.
  3. Tillsätt gelatinbladen. Häll upp i ring och frys.

Hallonmousse

  1. Framställ en italiensk maräng enligt recept.
  2. Vispa 50 g grädde lätt och ställ i kyl.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  4. Koka sedan upp 50 g grädde och slå det över den hackad vita chokladen. Låt sedan svalna till 28 grader.
  5. Smält lite hallonpuré och citronsaft i mikrougnen.
  6. Blandas med resten av hallonpurén, tillsätt sedan chokladblandningen, italienska marängen samt den lättvispade grädden till en mousse.

Hallonglasyr

  1. Koka 150 g vatten, socker och glykos till 103 grader, rör ned chokladen tills smeten är helt slät. Tillsätt sedan kondenserad mjölk, gelatin (utblandat med 125 g vatten), aprikosmarmelad och hallonpuré. Mixa slätt med stavmixer, förvaras i kyl och glaseras vid en temperatur av 35 grader.

Montering

  1. Skär en tårtbotten rätt tjock och lägg i botten på tårtringen. Dränk gärna botten med lite hallonpuré.
  2. Fyll på med lite hallonmousse i tårtringen och lägg därefter ned pannacottan. Avsluta med mer hallonmousse och frys sedan in tårtan över natten.
  3. Glasera tårtan med glaseringsgelé och dekorera med färska hallon.