Hallings kroppkakor

Hallings kroppkakor
Foto: TV4

När det gäller kroppkakor finns det bara två lägen, antingen älskar man denna rätt eller inte. Det är en god idé att göra både potatisen och fyllningen en dag i förväg, så att de är riktigt kalla när kroppkakorna ska lagas. En fast potatissort passar bäst. Överbliven fyllning kan serveras vid sidan av och både lingon och skirat smör är klassiska tillbehör.

25 augusti 2009
Visa mer
20

Du behöver

  • 2,5 kg kokt, kall potatis
  • 2 ägg
  • 2-5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Till fyllning:
  • 500 g rimmat fläsk
  • 2 gula lökar
  • 2 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen vitpeppar

Till kokning:

  • 5 liter vatten
  • 2 tsk salt

Till servering:

  • lingonsylt eller rårörda lingon
  • skirat smör

Gör så här

  1. Fyllning: Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint. Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.
  2. Koka potatisen med skal på och låt den kallna. Skala potatisen och pressa den. Den kan också passeras eller malas. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.
  3. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla till runda bollar och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev.
  4. Skirat smör: Värm smöret i en kastrull och häll försiktigt av det klara fettet. Släng den grumliga bottensatsen. Servera det skirade smöret till kroppkakorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept