Ceviche är en fräsch och lättlagad förrätt med latinska rötter, där fisken marineras i limesaft. Ett tips: Får du rå fisk över, tärna och styckfrys den, så kan du snabbt göra ceviche. Variera innehållet efter vad du har hemma.
Ingredienser
400 g hälleflundra
0,5 avokado
0,25 röd paprika
0,5 mango
2 schalottenlökar
1 cm jalapeño, chilifrukt
1 cm spansk pepparfrukt
isbergssallad, lite
1-2 msk kokos, riven
3 stjälkar koriander
Till dressing:
1 limefrukt, pressad saft
2 tsk honung
2 msk olja
salt
svartpeppar
Till servering:
1 kokbanan
1 dl vetemjöl
1 dl isvatten
2 äggulor, uppvispade
3 dl dl olja (t ex raps)
Gör så här
Tärna hälleflundran och lägg den i en skål. Tärna grönsaker och frukt. Finstrimla löken, kärna ur pepparfrukterna och tärna dem fint. Strimla salladen och doppa den hastigt i kokande vatten (blanchera). Låt den rinna av och torka. Rosta kokosen i en torr panna tills den har fått färg. Låt svalna. Hacka koriandern.
Blanda dressingen. Varva allt utom kokosen i skålen. Slå på dressingen, rör om och låt marinera svalt i 1 timme. Strö över kokos vid serveringen.
Skala matbananen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg mjölet i en bunke, gör en grop i mitten och tillsätt vatten och äggula. Rör om så att allt precis blandas. Smeten kan ha lite klumpar.
Stäng av fläkten. Fyll en tjockbottnad kastrull med olja
och värm till 180° grader eller tills en brödtärning blir gyllenbrun på 15 sekunder. Ha ett lock i närheten. Vänd bananskivorna i lite extra mjöl, skaka av löst mjöl och doppa dem sedan i frityrsmeten. Fritera skivorna frasiga och svagt gyllengula i omgångar. Låt dem rinna av på papper. Servera nyfriterade bananskivor med sval ceviche.