Hälleflundra med brynt sherryvinägersmör och variation på kål

ca 45 m
4
Från Nyhetsmorgon

Ugnsbakad hälleflundra med rostad mandel serverat med fantasifulla kåltillbehör: grönkålschips, len blomkålspure och citronmarinerad kålrabbi.

4 januari 2016
Visa mer
ca 45 m
4

Du behöver

Grönkålschips

  • 200 g grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa chiliflakes
  • salt och peppar
  • 1 dl mandel

Marinerad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 citron, zest (rivet skal) och saft
  • 1 tsk strösocker

Blomkålspuré

  • 400 g blomkål
  • 0,5 dl crème fraîche

Sherryvinägersmör

  • 125 g smör
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 tsk japansk soja (typ Kikkoman)
  • 680 g hälleflundra (4 bitar), alt torskrygg

Gör så här

  1. Grönkålschips
    Sätt ugnen på 150 grader. Skär av de tjocka stammarna på grönkålen som slängs. Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar. Ringla över olivolja och massera in in bladen ordentligt. Salta försiktigt och häll över chiliflakes. Lägg på en plåt och baka i ugnen i ca 15 minuter tills kålen är frasig och fin.
  2. Rosta mandeln samtidigt som grönkålschipsen bakas genom att lägga dem i ett hörn av plåten och låt rostas med de sista 10 minuterna. Låt svalna lite och hacka grovt. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Marinerad kålrabbi
    Skiva kålrabbin i så tunna skivor som möjligt, gärna med mandolin. Riv citronzest och pressa citronsaft. Blanda med socker och häll sedan över kålrabbin. Blanda runt och låt stå och dra i minst 20 minuter.
  3. Blomkålspuré
    Bryt blomkålen i små buketter. Koka i 5 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Lägg i creme fraiche och kör till en len puré med stavmixer. Smaka av med salt.
  4. Sherryvinägersmör
    Bryn smöret i en kastrull till det fått hasselnötsbrun färg och doftar kola. Dra av från värmen och häll i sherryvinäger samt soja. Vispa runt ordentligt.
  5. Salta och peppra fisken. Lägg en tunn skiva smör på varje fiskbit. Baka fisken i ugnen till innertemperatur 48 grader. Detta tar 15-20 minuter.
  6. Servering
    Lägg upp blomkålspuré, råmarinerand kålrabbi och hälleflundra på uppvärmda tallrikar (mikron funkar fint som tallriksvärmare). Häll brynt sherryvinägersmör över och toppa med rostad mandel samt grönkålschips.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept