Hålkakor

Hålkakor
Foto: TV4

Rågsikt är en blandning av vete- och rågmjöl med bra bakförmåga. Anledningen till hålen i brödkakorna är att förr hängde man dem på en stång när de var nybakade. I dag tjänar hålet nog mest som dekor.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, 37°
  • 50 g smör, smält
  • 0,5 msk salt
  • 1 dl sirap
  • ev 1 tsk brödkrydda
  • ca 16 dl rågsikt

Gör så här

  1. Rör ut jästen med mjölken och arbeta därefter in övriga ingredienser, till sist så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Knåda, täck och jäs ca 45 minuter.
  2. Knåda degen väl på bakbordet. Dela degen i sex delar. Kavla ut runda kakor och ta ut ett hål i mitten med mått. Lägg två kakor på varje plåt med bakpapper. Täck och jäs ca 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Grädda bröden strax under mittfalsen ca 35 minuter eller tills de har fått fin färg och är klara. Låt dem svalna på galler under duk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept