Rimmad lax- och pilgrimsmusselmosaik med kalixlöjrom samt äpple- och gurksallad

Du behöver

Rimmad lax- och pilgrimsmosaik

  • 500 g rimmad lax utan skinn och brunt kött
  • 400 g chevichemarinerad pilgrimsmussla (enl recept nedan)
  • 100 g handskalad lakeräka
  • 100 g rimmad lax
  • 75 g Philadelphiaost

Till servering:

  • 200 g Kalixlöjrom (20 g löjrom format till ägg med en sked på varje portion)
  • 1 tsk god olivolja ripplas över varje portion
  • 1 ask machesallad
  • dill
  • 1 st rödlök
  • 1-2-3 lag av 1 del vitvinsvinåger, 2 delar socker och 3 delar vatten

Äppel- och gurksallad:

  • 300 g Sicoly Granny Smith äpplepure eller lågsötad äppelmos
  • 4 st Granny Smith äpplen
  • 1 dl vitt portvin
  • 1 st citron, skalet
  • 1 knippe gräslök
  • 1 st citron
  • 1 st slanggurka
  • 30 g salt
  • 30 g socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk maizena

Chevichemarinad:

  • 1 st lime, saft och rivet skal
  • 5 g salt
  • 5 g socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 g riven färsk ingefära
  • 1 g chilipulver

Gör så här

  1. Äppel- och gurksallad: Skala och kärna ur gurkorna och skär dem i 1 centimeters kuber. Blanda salt, socker och mald vitpeppar och rimma gurkbitarna i blandningen i 1 timme. Häng av de rimmade tärningarna ordentligt.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i 1 centimeters kuber. Koka upp portvin, socker och citronskal och lägg ner äppeltärningarna. Koka tills de blivit precis mjuka. Häng av äppeltärningarna ordentligt och blanda dem med gurkan och finskuren gräslök. Tillsätt Sicoly Granny Smith äpplepure eller lågsötad äppelmos och blanda om.
  3. Chevichemarinad: Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg ner pilgrimsmusslorna skurna i tärningar. Låt dem marinera i cirka 1 timme. Häng av och torka av musslorna innan de blandas med övriga ingredienser.
  4. Lax- och pilgrimsmusselmosaik: 75 gram philadelphiaost körs tillsammans med 75 gram rimmad lax, rivet skal av 0.5 citron och 1 kryddmått chilipulver. Passera massan genom en sikt eller passör.
  5. Vänd i stora tärningar av rimmad lax, chevichemarinerad pilgrimsmussla, och grovhackade räkor.
  6. Packa blandningen i en form klädd med dubbel plast. Lättfrys blecken innan laxen skäras upp i portioner.
  7. Dela rödlöken i båtar. Koka upp en lag av 1 del vitvinsvinäger, 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka rödlöken hastigt, cirka 1 minut i lagen.
  8. Servara lax- och pilgrimsmusselmosaiken tillsammans med kalixlöjrom och äpple- och gurksalladen. Garnera med dill, machesallad och syltad rödlök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept